De cliënten en ondersteuners zijn erg tevreden met de nieuwe inrichting. Foto: Frank Vinkenvleugel
De cliënten en ondersteuners zijn erg tevreden met de nieuwe inrichting. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Geslaagde herinrichting Dagbesteding Estinea

DINXPERLO - Cliënten en ondersteuners van Estinea Werk en Activiteiten (W&A) aan de Dr. Van der Meerstraat zijn ontzettend blij met de nieuwe inrichting van de locatie. De ruimtes hebben een metamorfose gekregen die een uiterst positieve invloed blijkt te hebben op zowel de cliënten als hun ondersteuners.

Door onze redactie

Vanuit het werk- en activiteitencentrum worden er ontzettend veel activiteiten met en door mensen met een verstandelijke beperking gedaan. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de bezoekers en de ondersteuners passen de activiteiten daar op aan. Ook worden er vanuit W&A op externe locaties werkplekken gerealiseerd midden in de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn het Kulturhus, de Bibliotheek, de Bosmark, Careaz Dr. Jenny en daarnaast wordt er ook individuele ondersteuning geboden op de woonlocatie als daar behoefte aan is.

Een tijdje geleden was de ruimte waar nu de iets oudere cliënten naar toe gaan, functioneel ingericht en deed het echt aan als een ruimte waar cliënten overdag naar toe gaan om te werken en waar het leek dat ze er ook echt iets 'moesten' doen. Een hoekje voor de één, een tafel voor de ander zoals je dat vaker ziet. De zorg en activiteiten die geboden werden waren goed, dat staat buiten kijf. Maar toch is er iets veranderd. Mede door de herinrichting.

'Inrichting met

als

uitgangspunt

dat wat écht

belangrijk is

voor onze

cliënten'

Ondersteuners Antoinette Vos en Dorien ter Horst zitten gemoedelijk met een aantal bezoekers van de dagbesteding aan een ronde tafel met een bakje koffie. Ze delen graag de ervaringen die ze hebben opgedaan in het afgelopen maanden.

'We gingen anders kijken'
Antoinette: "We hadden met ons team meegedaan aan een traject genaamd 'MOVE' waarbij de letters staan voor Midden in de samenleving, Oprechte aandacht, Vakmanschap en Eigen Regie. Vanuit daar hebben we als team onze locatie eens onder de loep genomen en gekeken wat nou echt belangrijk is voor de cliënten die hier komen." Dorien vult aan: "We waren het er over eens dat sfeer en gezelligheid erg belangrijk zijn, maar ook een stukje huiselijkheid en rust. We willen graag een fijne dagbesteding bieden waarbij niks 'moet' en waar men graag wil zijn. Dat sluit bij de behoefte en de belevingswereld van deze cliënten. Want niet iedereen is geschikt voor externe activiteit of misschien is de behoeft er niet om naar buiten te gaan."

Een woonkamerambiance was een van de punten die ze wilden realiseren, een plek waar ze gezellig met een kopje koffie aan de keukentafel konden zitten of in een gezellig zitje voor de tv. Antoinette: "Vanuit daar zijn we verder gaan kijken en onder het motto 'meuk is leuk' zijn we op zoek gegaan naar allemaal spullen die konden bijdragen aan een fijne ruimte." De muren werden opnieuw behangen met een gezellig bloemetjes behang dat nostalgisch maar tevens modern aandoet, er werden eiken meubels bij elkaar gezocht, een boerenbont-servies, mooie schermlampen, en valletjes voor de ramen. Dorien: "We hebben gezocht op de weggeefhoek, kringloopwinkels en in ons eigen netwerk en het resultaat is ontzettend mooi geworden. We hebben nu een plek waar we samen aan tafel kunnen zitten, een krantje voorlezen, waar interactie is, waar de geur van vers gezette koffie hangt en waar het er gemoedelijker aan toegaat dan voorheen."

Oprechte aandacht
Het verschil is echt te merken meent Antoinette: "De cliënten schuiven sneller aan de ronde tafel aan om samen te zitten en ze blijven ook lánger zitten. Ze luisteren naar elkaar en ze reageren op elkaar. Zelfs vanuit de andere ruimte komen de cliënten steeds vaker even buurten bij elkaar. Het jachtige gevoel is er niet meer, en ook niet het gevoel om perse iets te moeten. Sommige cliënten zitten een stuk beter in hun vel na de herinrichting. Gezellig samen zijn en er toe doen met oprechte aandacht voor elkaar, dat is belangrijk voor onze doelgroep. Vanuit hier kunnen we verder werken aan activiteiten en bezigheden die we in deze sfeer proberen voort te zetten."

In de ruimte er naast zit een doelgroep die iets minder heeft met deze sfeer. Voor hen is het belangrijk om in te spelen op sfeer met bijvoorbeeld lichtjes en geluid, thema's zoals herfst, sinterklaas of kerst. Ook voor deze groep is de ruimte aangepast, maar wel zo dat er geen onrust door ontstaat en zonder dat het ten koste gaat van ieders vertrouwde plek. Er is ook een fijne snoezelruimte met een vloerprojector. In beide groepen wordt goed gekeken naar de behoefte van de cliënten.

Nu wordt nog

gezocht: grote

ronde eiken

tafel

Er wordt voortdurend gekeken en nagedacht over de manier waarop de dagbesteding wordt aangeboden. Het blijft maatwerk, want wat voor de een goed is, kan voor de ander weer te veel prikkels geven. Voortdurend kijkt het team naar de mogelijkheden met de cliënt en zijn belevingswereld als uitgangspunt. Dorien: "We hebben al heel wat mooie, gezellige en warme spullen bij elkaar gesprokkeld maar we zoeken nog naar een mooie grote ronde eiken tafel. Als iemand er een heeft staan, houden we ons van harte aanbevolen."