Van links naar rechts Dick Hengeveld, Annie Wassink en Johan Van Schijndel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts Dick Hengeveld, Annie Wassink en Johan Van Schijndel. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Open kerk ditmaal in Heurnse Kerk


DINXPERLO/DE HEURNE - De jaarlijkse 'Open Kerk', op de laatste dag van het jaar, wordt dit jaar gehouden in de 'Heurnse Kerk' in De Heurne. Dit heeft te maken met de verbouwing van de Dinxperlose Dorpskerk. Er is opnieuw gekozen om een goed doel te steunen. Dit jaar is dat de stichting Kalinga.

Het is alweer de vierde editie van 'Open Kerk' op oudejaarsdag. Veel mensen vonden inmiddels de weg daarnaartoe. De organiserende 'werkgroep Open Kerk' (bestaande uit Annie Wassink, Dick Hengeveld, Johan van Schijndel, Gerrit van Veen en Ina Klein Hesselink) heeft voor een mooi programma gezorgd.
Dick Hengeveld: "Open Kerk wordt speciaal op de laatste dag van het jaar gehouden om stil te staan bij alles wat je het afgelopen jaar hebt meegemaakt. Bezinning over gebeurtenissen, verdrietige of indrukwekkende, maar zeker ook de mooie dingen van het voorbije jaar. Het is de eerste keer dat we het in de Heurnse Kerk doen, maar meteen ook de laatste aangezien de kerk verkocht is. Mooi dat we er nu nog even gebruik van kunnen maken tijdens de verbouwing van de Dorpskerk."
Annie Wasssink: "We vinden het belangrijk dat de mensen een fijne middag hebben waarbij ontmoeting en gezelligheid centraal staan". De ruimte in en rondom de kerk lijkt iets kleiner maar er worden tenten geplaatst voor de inloop. De ruimtes worden zo ingericht dat het allemaal wel gaat passen. "Als het dan toch overvol wordt, is dat een teken dat we het goed hebben gedaan", lacht Johan van Schijndel. De huidige werkgroep heeft een draaiboek van de voorgaande jaren liggen en wat ideeën betreft staan de neuzen wel dezelfde kant op. Daarmee zetten ze opnieuw een mooie oudejaarsmiddag neer tijdens de 'Open Kerk'. Annie benadrukt nog wel even: "Het wordt wel door ons georganiseerd maar bij deze middag is iedereen welkom, ongeacht geloofsovertuiging. Je hoeft niet per se bij onze kerk te horen of zelfs niet eens 'kerkelijk' aangelegd te zijn."

Koffie en warme oliebollen
De opbrengst van koffie, thee, glühwein, vers gebakken oliebollen en kniepertjes gaat dit jaar naar Stichting Kalinga. Deze organisatie, die gerund wordt door vrijwilligers, zet zich in voor kansarme (straat)kinderen op de Filipijnen. Hun (onderwijs)projecten zijn relatief kleinschalig en bieden structurele hulp. Het doel dat de stichting nastreeft is 'zelfredzaamheid' .De kinderen krijgen handvatten (onderwijsvormen) geboden waarmee ze uiteindelijk zelf een plek in de maatschappij kunnen opeisen. Ze moeten dan op eigen kracht verder kunnen. Het motto is: 'onderwijs helpt'. Janneke Heinen heeft Stichting Kalinga in 2000 opgericht nadat ze stage had gelopen op de Filipijnen. Vanuit de stichting ontwikkelde ze onder meer twee grotere projecten (basisonderwijs en studiebeursprogramma) waarmee veel kinderen van de vuilnisbelt in de Filipijnse hoofdstad Manilla zich ontwikkelen en voorbereiden op een betere toekomst. Hans-Martijn Ostendorp is ambassadeur van de stichting.

Programma met inloop
Dick: "Op 31 december vanaf 14.00 uur staan de kerkdeuren open. Iedereen is vrij om de hele middag te blijven of slechts een deel van de middag." Johan geeft aan:" Er voldoende ruimte om een gezellig praatje met elkaar te maken. De tijden die we aangeven voor ons programma zijn richtlijnen en we gaan daar flexibel mee om." Net als in de voorgaande jaren is er een 'stiltecentrum' voor mensen die behoefte hebben aan bezinning, en er is een foto-expositie van de Heurnse Wilma Rensink. Veder verleent Dick Homburg zijn medewerking met zijn orgelspel en zal er rond 14.30 uur en 15.30 uur accordeonmuziek zijn van Cindy Rexwinkel (ook een Heurnse). Verder speelt er rond 16 uur een gelegenheidsband met medewerking van Wessel Springer, Han Hofs en Willie te Beest. De midwinterhoornblazers heten met hun winterse klanken iedereen welkom. Aansluitend is er om 17 uur een oudejaarsviering met voorganger Ds. Anne van Voorst.
De Heurnse Kerk (Lage Heurnseweg 58) is gemakkelijk op de fiets te bereiken. Ook te voet, over het kerkpad wandelend met links en rechts carbidgeknal. Kijk voor meer informatie over Stichting Kalinga op de website.

www.kalinga.nl

Van links naar rechts Dick Hengeveld, Annie Wassink en Johan Van Schijndel. Foto: Frank Vinkenvleugel