In de Ontmoetingskerk worden vier woningen gerealiseerd. Foto: Frank Vinkenvleugel
In de Ontmoetingskerk worden vier woningen gerealiseerd. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Vier woningen gebouwd in de Ontmoetingskerk

DINXPERLO – In de Ontmoetingskerk aan de Bernhard IJzerdraadstraat 1 in Dinxperlo zullen vier woningen komen. In de commissie cultureel erfgoed lichtte architect Vincent Schreurs de verbouwplannen van de kerk toe. Het buitenaanzicht van de kerk blijft voor het grootste deel in tact. De commissieleden vonden het een mooi plan. "Met respect uitgevoerd en heel creatief", zei Hans de Graaf. De commissie zal positief adviseren over het plan.

Zoektocht om

woningen

goed in te

passen in de

kerk

Aanvankelijk was het de bedoeling om drie aparte woningen in het duurdere marktsegment in de kerk te realiseren. Dat bleek niet haalbaar. Daarom is nu gekozen voor twee woningen en twee goedkopere starterswoningen. Architect Schreurs zei met veel plezier aan het ontwerp te hebben gewerkt. Hij liet zien dat het een zoektocht was geweest om er vier wooneenheden in te passen op een zodanige wijze dat het uiterlijk van de kerk aan de buitenkant niet wordt aangetast. De woningen krijgen immers verdiepingen, die ook daglicht moeten krijgen. Dat wordt opgelost met ramen die in het dak van de kerk worden aangebracht.

Op de begane grond worden de raampartijen verlengd, zodat er in de zijgevels deuren in de stijl van het raam geplaatst kunnen worden. Ook de achtergevel verandert iets, maar de voorkant met entree van de kerk blijft zoals die is. De wooneenheden worden als "losse" elementen in de kerk "gehangen", zodat er tussen de buitenmuur van de kerk en de woning ruimte zit. De kerk wordt niet meteen verduurzaamd, wel gerenoveerd volgens de huidige bouwrichtlijnen.

Het orgelbalkon blijft bestaan en wordt een van de slaapkamers. De kap van de kerk wordt voorlopig nog niet geïsoleerd, maar wel betimmerd.

Vraagprijs zo

laag mogelijk

houden

Er worden nog wel adviezen gevraagd over de energieaspecten, zodat er wat betreft de isolatie nog het een en ander kan veranderen. Initiatiefnemer Martin Nederlof streeft er naar de vraagprijs zo laag mogelijk te houden. "En als het financieel uit kan willen we een klokje terugplaatsen in het torentje."