Een volle zaal van het Kulturhus. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een volle zaal van het Kulturhus. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Informatieavond over aanpak centrumvisie druk bezocht

DINXPERLO - Op dinsdag 10 december vond in het Kulturhus een drukbezochte avond over de aanpak voor het samenstellen van de centrumvisie plaats. Organisatoren gemeente Aalten en Stefan van Aarle van BRO en Geri Wijnen van StadsKracht toonden zich verheugd dat er ruim twee keer zoveel bezoekers waren als de verwachte dertig tot veertig mensen. Ook het grote aantal aanmeldingen voor de werkgroepen - enkele tientallen volgens Stefan van Aarle - stemde tot tevredenheid.

Door Lydia ter Welle

De bijeenkomst werd geopend met een welkomstwoord door wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten. Daarna kreeg Leonie Rubens het woord. Zij ging kort in op de wijze waarop er tot dusver informatie is verzameld. Dat gebeurde tijdens gesprekken met inwoners en bezoekers van Dinxperlo en op een inloopbijeenkomst, net voor de zomer. Zo werden er 350 memo's verzameld, 138 ideeënkaarten en zestien ingekomen stukken met plannen, ideeën en meningen. De informatie werd ondergebracht in vijf thema's: het aanbod aan winkels, horeca en overige bedrijvigheid; de ruimtelijke kwaliteit op het terrein van kansen voor de openbare ruimte; de ruimtelijke kwaliteit op het gebied van uitstraling van gebouwen; de levendigheid van Dinxperlo, toegespitst op activiteiten en evenementen en als vijfde thema de levendigheid van Dinxperlo op het gebied van toerisme. Veel gehoord zijn opmerkingen over enerzijds het positieve van het gratis parkeren in Dinxperlo, en anderzijds over het negatieve effect van al dat 'blik' in het centrum. Ook over de plek voor supermarkten verschillen de meningen. Alom wordt het Prins Clausplein gezien als het hart van het centrum, maar dan zou de horecavoorzieningen er wel moeten worden uitgebreid. Ook de warenmarkt wordt als uitermate belangrijk gezien.

Uit alle opmerkingen en ideeën blijkt, dat er best kansen voor de dorpskern zijn, als wordt toegewerkt naar een kern met uitstraling. Daarvoor is het nodig dat de kern goed bereikbaar blijft, maar tevens dat er aandacht is voor een betere inrichting van de dorpskern, met meer groen, meer en diverse horeca, goede parkeervoorzieningen maar anders: niet zo dicht op de winkels. Toeristisch gezien zou het goed zijn om de grens ook beter zichtbaar en beleefbaar te maken in de dorpskern.

Er zijn diverse scenario's denkbaar. Van een compact winkelcentrum tot een dorpskern met op diverse plekken winkelmogelijkheden. In alle gevallen is de plek van de supermarkt(en) nog een open vraag, en moet de dorpskern een kern met uitstraling worden.

Het proces om te komen tot een centrumvisie wordt begeleid door Stadskracht en BRO. Stefan van Aarle van BRO legde uit: "We willen dat samen met u doen. Ik zal daarbij als procesmanager de bijeenkomsten begeleiden, en Geri (Wijnen, van Stadskracht; red.) werkt wat meer op de achtergrond, als inhoudelijk strategisch manager. Daarbij kunnen we een beroep doen op vakspecialisten waar dat nodig is. Ik vind het heel goed en gedurfd dat de gemeente Aalten op deze manier tot een integrale visie wil komen, samen met winkeliers, inwoners en andere betrokkenen. Dat men zich daarbij niet laat leiden door een plek voor de supermarkten te kiezen, maar door het breder te trekken."
Het is de bedoeling om aan de hand van alle informatie samen met de participanten de vraag te beantwoorden hoe de dorpskern eruit zou moeten zien om over pakweg 20 jaar nog aantrekkelijk te zijn voor inwoners en bezoekers. Wat zorgt er voor dat iemand naar Dinxperlo komt? Hoe zou Dinxperlo er uit moeten zien?

In de komende weken volgt een uitgebreid onderzoek onder ondernemers, over de vitaliteit en toekomstverwachting van hun winkel; of er opvolging is en genoeg potentie in de zaak zit. Ook is er op 20 januari een schouw van het centrum, waarbij men samen door het centrum van Dinxperlo loopt en bekijkt hoe het er uitziet, wat opvalt in positieve of negatieve zin. Verder worden er twee werkgroepen waarin Dinxperloërs participeren in het leven geroepen. De ene werkgroep gaat in enkele bijeenkomsten dieper in op de vraag wat de gewenste mix van functies en inrichting is in de dorpskern: winkels, horeca, groen, parkeren, routing, wonen. De andere werkgroep praat in verdiepende bijeenkomsten over mogelijk te ontwikkelen activiteiten en promotie, bijvoorbeeld door de grens meer beleefbaar te maken in het centrum.

In februari moeten er dan mogelijke scenario's liggen, waarover bezoekers en inwoners van Dinxperlo vanuit een een marktkraam om hun mening wordt gevraagd. De reacties moeten leiden tot de keuze voor een scenario, zodat er eind maart een conceptvisie ligt met een 'routekaart' waarin staat hoe de visie te verwezenlijken. Waarna er eind april een definitief voorstel ligt, te presenteren aan de gemeenteraad, zodat er eind mei een definitieve gebiedsvisie voor het centrum van Dinxperlo kan worden vastgesteld.

Bezoekers van de informatieavond konden zich aanmelden voor de commissies. Stefan van Aarle benadrukte: "Iedereen mag meedenken. Stuur ons alstublieft uw foto's van plekken die om aandacht vragen of die kansen bieden, en vertel wat er volgens u mee moet gebeuren. We zijn voor de begeleidingscommissie van het proces op zoek naar namen van mensen die volgens u in staat zijn om met een 'helikopterview' naar alles te kijken, in het belang van het grote geheel. Of mailt u ons alstublieft als u interesse heeft in een individueel gesprek om uw mening toe te lichten." Contact leggen kan via info@stadskracht.nl.
Wethouder Ted Kok bedankte de aanwezigen voor hun komst en inbreng. Hij zei uit te kijken naar de uitkomsten van dit proces om te komen tot een centrumvisie."Maar", zo waarschuwde hij, "het is een illusie om te denken dat we straks een visie hebben waar iedereen volledig achter staat. Maar we streven wel naar zo breed mogelijke draagkracht."