Structurele subsidie voor de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Structurele subsidie voor de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Nota kunst en cultuur geactualiseerd

AALTEN – "We hebben niet alles op de kop gezet", zegt Joop Wikkerink over de nieuwe beleidsnota "Een warm bad voor cultuur". De nota kunst en cultuur werd voor het eerst vastgesteld in december 2013 voor twee jaar. In 2015 werd de werkingsperiode van de nota verlengd tot december 2018. In het raadsprogramma heeft de gemeenteraad aangegeven de toen geformuleerde uitgangspunten en beleidskeuzes niet ter discussie te willen stellen. Wel wilde de raad dat een aantal wensen uit de nota opnieuw zou worden bekeken. "We hebben de nota aangepast aan de huidige situatie", zegt Wikkerink. Het budget voor kunst en cultuur is nagenoeg gelijk gebleven. Alleen voor de Koppelkerk komt extra budget ter beschikking.

Door Bernhard Harfsterkamp

Van de Koppelkerk wordt in de nota gezegd dat het zich heeft ontwikkeld tot een "cultureel centrum met een regionale uitstraling". Tot 2019 kreeg de Koppelkerk budget van de gemeente via projectsubsidies en uit het Naoberfonds. In 2019 kreeg de "Vrijplaats voor kunst en cultuur" al een eenmalige subsidie van 19.000 voor de activiteiten. Voor 2020 is eenmalig een bedrag opgenomen van 20.000 euro. Vanaf 2021 wordt de jaarbijdrage dan structureel. Daarvoor moeten eerst nog de subsidiebeleidregels aangepast worden. De gemeente wil met opdrachtgerichte budgetsubsidies gaan werken voor de grotere aanbieders. "We willen dat de cultuuraanbieders zich ook richten op doelgroepen als jeugd en jongeren en mensen die gebruik maken van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning", zegt wethouder Wikkerink. In de nota wordt dit cultuurparticipatie genoemd. "Er moet meer aandacht komen voor verbindingen tussen cultuur en het sociaal domein."

Samenwerking stimuleren
Aan kunst en cultuur wordt ruim 800.000 euro uitgegeven. Bijna vijf ton euro gaat naar de bibliotheek. Het Nationaal Onderduikmuseum krijgt jaarlijks ruim 100.000 euro. Ook voor het muziekonderwijs is ongeveer een ton euro beschikbaar. Ook is er geld beschikbaar voor de uitvoering van het cultuur- en erfgoedpact, voor oudheidkunde en podiumkunsten en cultuuruitingen. Voor de actualisatie van de nota zijn de inwoners geraadpleegd via het inwonerspanel "U spreekt" en is er uitgebreid gesproken met alle bij kunst en cultuur betrokkenen. "Daaruit bleek dat er bij alle verenigingen en organisaties zorgen zijn over de vrijwilligers", zegt wethouder. "Ook geven bijvoorbeeld muziekverenigingen aan dat zij ondersteuning nodig hebben om activiteiten voor andere doelgroepen te kunnen uitvoeren. Daarvoor willen we een lokaal netwerk opzetten." Voor de uitwisseling van ervaringen en afstemming van activiteiten, zodat er niet het ene weekend veel en het andere niets wordt georganiseerd, denkt de wethouder aan een culturele raad. Bij de voorbereiding van de nota was er al een lokaal cultuurplatform opgezet. In de nota krijgt ook het stimuleren van de onderlinge samenwerking meer aandacht.