De vertegenwoordigers van Dinxperwick BI en de  Heimatverein bij de prijsuitreiking. Foto: PR
De vertegenwoordigers van Dinxperwick BI en de Heimatverein bij de prijsuitreiking. Foto: PR Foto:

Heimatpreis 2019 voor BI Dinxperwick en Heimatverein Suderwick

SUDERWICK/DINXPERLO - De Heimatverein Suderwick en BI Dinxperwick sleepten in Borken de Heimatpreis 2019 in de wacht. Zij lieten 35 andere inzendingen achter zich. Met 5000,- euro werden niet alleen de grensoverschrijdende initiatieven van de afgelopen jaren beloond maar ook het nieuwe initiatief 'Die Grenze blüht-De Grens bloeit', waaraan ook Stichting Bewaar 't Olde en Dinxpers Belang verbonden zijn.

Door Iris Jansen

Johannes Hoven, voorzitter van het Heimatverein Suderwick: "Onder de naam 'Naast elkaar en met elkaar zonder grenzen leven en zelf onze gemeenschappelijke toekomst vormgeven', hebben we ons project aangemeld voor de Heimatpreis 2019, die werd uitgereikt door de Kreis Borken op initiatief van het Bundesland Noordrijn-Westfalen. We wilden graag laten zien hoe vanzelfsprekend het al jarenlang voor de Heimatverein en voor BI Dinxperwick is om samen te werken en wat we al in die jaren samen bereikt hebben. Suderwick en Dinxperlo kenden vele jaren van samenleven op de grens maar werden ook een oorlogsperiode smartelijk van elkaar gescheiden. De gehele grens werd opeens een zichtbare brute scheiding. Nadat de grenzen wegvielen, zat de grens toch nog in ieders hoofd, iets waar we nu gezamenlijk hard aan werken om deze grens weg te nemen. De grens maakt nu weer deel uit van onze gemeenschap; de grens verbindt ons weer om zo te zeggen door de gezamenlijke initiatieven."
Voorzitter Werner Brand van BI Dinxperwick vult aan: "Zo'n tien jaar geleden werd het mooie gebied in Suderwick langs de grens met Dinxperlo ernstig bedreigd door de mogelijke komst van een zand-en grindafgraving. Inwoners van Dinxperlo en Suderwick hebben de koppen bijeen gestoken en het Burgerinitiatief Dinxperwick opgericht om samen voor het behoud van dit mooie landschap te vechten. Na veel inspanning is het daadwerkelijk gelukt om de dreiging af te wenden. Ondertussen hebben we laten zien waar we samen toe in staat zijn; dat was eigenlijk het begin van een vruchtbare grensoverschrijdende samenwerking, ook met andere verenigingen in Suderwick en Dinxperlo. We hebben laten zien dat de grens voor ons geen thema is maar juist gebruikt moet worden om ons leefgebied en woongenot te optimaliseren. We hebben gezamenlijk een eeuwenlange historie die we best mogen laten zien."

Hoven: "Om een paar bijzondere initiatieven te noemen: het zichtbaar maken van de eeuwenoude grensstenen langs de Keupenstraat maar ook elders in het landschap. We hebben diverse grenssteenwandelingen georganiseerd waaraan veel mensen hebben deelgenomen. Ook diverse door ons in de loop der jaren aangeschafte kunstwerken markeren niet alleen de grens maar geven ook bepaalde belangrijke grenspunten uit het verleden weer. Als grensgebied hebben wij een verhaal te vertellen aan de bezoekers; we laten ze zo de grens 'beleven', als iets nostalgisch. Maar ook de jeugd die zonder grens is opgegroeid willen we laten zien: 'zo was het, en zo leven we nu; met elkaar want dit is 'onze Heimat'."

Voor 2020, het jaar waarin 75 jaar vrijheid gevierd wordt, staat al weer een mooi initiatief op het programma dat nu al zijn voorbereiding kent.
Hoven: "Samen met Stichting Bewaar 't Olde en Dinxpers Belang uit Dinxperlo en BI Dinxperwick, hebben we nu al langs de grens op de Keupenstraat duizenden bloembollen en heggen geplant met behulp van Nederlandse en Duitse kinderen. In plaats van het agressieve prikkeldraad zal de grens vanaf 2020, het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, in bloei staan. Dit gezamenlijke project dat ook is meegenomen in onze aanmelding, staat ook weer in het teken van samenwerken: gezamenlijk planten en gezamenlijk onderhoud, waarbij we ook de jeugd betrokken hebben."

Brand: "Wanneer je terugkijkt op alles wat we al bereikt hebben, vind ik dat persoonlijk een indrukwekkend resultaat. Maar ook de nieuwe plannen ter bevordering van ons grensoverschrijdende leefgebied staan voor 2020 op de agenda. Met deze prijs voelen wij ons dan ook extra gesterkt en gewaardeerd in ons werk. Door het winnen van deze prijs mogen we in 2020 deelnemen aan de 'Landes-Heimat-Preis' van NRW in Düsseldorf die voor het eerst in het kader van het 'Heimat-Kongress' uitgereikt zal worden."