Motie over behoud tankautospuiten voor brandweer door raad unaniem aangenomen

Motie over behoud tankautospuiten voor brandweer unaniem aangenomen

AALTEN/DINXPERLO – In de gemeenteraadsvergadering van 17 december werd door alle gemeenteraadsfracties een motie ingediend en uiteraard ook aangenomen. Aanleiding zijn de plannen van de Veiligheidsregio Oost- en Nederland (VNOG) om voor de brandweerposten in Aalten en Dinxperlo de tweede tankautospuiten te schrappen. Dit heeft tot bezorgdheid geleid bij de vrijwilligers van de brandweer en de gemeenteraad. In de motie wordt opgeroepen de twee tankautospuiten te behouden.

Argumenten VNOG onjuist
Het verdwijnen van de tankautospuiten is het resultaat van de plannen om de VNOG toekomstbestendiger te maken. De organisatie wordt efficiënter ingericht en gedacht wordt dat daarvoor minder materiaal nodig is. De brandweermensen en de gemeenteraadsleden in Aalten en Dinxperlo zien dat totaal anders. Zij vinden het onverantwoord om het met minder tankautospuiten te moeten doen. Ook zijn ze tegen het verdwijnen van het meest gebruikte hulpverleningsmiddel, de veetakel. Die blijft in een gemeente met 200 agrarische bedrijven noodzakelijk. De gemeenteraad vindt dat de VNOG zijn plannen niet goed heeft onderbouwd. De tankautospuiten worden bijvoorbeeld meer gebruikt dan de VNOG zelf aangeeft. Dat blijkt uit cijfers van de lokale brandweer. De gemeenteraad vindt dat er bovendien onvoldoende rekening is gehouden met de ligging bij de Duitse grens. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de samenwerkingsafspraken met Süderwick-Bocholt.

Tegen voorstellen VNOG stemmen als tankautospuiten niet blijven
De gemeenteraad stuurt de burgemeester, als vertegenwoordiger in het algemeen bestuur, op pad met de motie om er in de vergadering van 15 januari op aan te dringen dat de twee tankautospuiten en de veetakel blijven. Als dit niet gebeurt, wordt van de burgemeester verwacht dat hij tegen de voorstellen voor spreiding van materieel en de nieuwe begroting zal stemmen. Ook wil de gemeenteraad in de toekomst eerder mee kunnen praten over nieuw beleid van de Veiligheidsregio. De motie zal worden gestuurd naar alle overige VNOG-gemeenten.