Sallovan Gelder vertelt zijn verhaal. Foto: PR
Sallovan Gelder vertelt zijn verhaal. Foto: PR Foto:

Exposities in Aalten en
Dinxperlo over Vrijheid

DINXPERLO/AALTEN – De voorbereidingen zijn in volle gang voor de exposities in het Grenslandmuseum in Dinxperlo en het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Op 29 maart worden beide tentoonstellingen geopend.

Verhalen over vrijheid vanuit verschillende perspectieven, het verleden en heden, worden verteld. De verhalen worden omlijst door het werk van drie kunstenaars. In de exposities 'Kind van de vrijheid', te zien in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, en de tentoonstelling 'Sporen van de Vrijheid', die in het Grenslandmuseum in Dinxperlo te zien is, worden aan de hand van thema's Nederlandse en Duitse verhalen van toen verbonden met persoonlijke verhalen van nu zodat een drieluik ontstaat. De centrale vraag is: Wat is de waarde van vrijheid en hoe geven we deze door? In acht Nederlandse- en acht Duitse gemeenten is de mobiele expositie te zien. De exposities kunnen in de verschillende gemeenten worden aangevuld met eigen lokale verhalen.

Sallo van

Gelder vertelt

ook zijn

verhaal


In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. De Achterhoek is een van de vijf kwartieren van Gelderland met een eigen programma voor deze viering (naast Veluwe, Rivierengebied, Arnhem- Nijmegen en Airborneregio). In het programma van de Achterhoek en Liemers is het centrale thema 'Samen vieren wij vrijheid en vrede'. Het accent ligt niet zozeer op de militaire strijd als wel op 75 jaar lang vrijheid met elkaar, als gezamenlijke verworvenheid en opgave, aan weerszijden van de grens in Euregionaal verband.