De zes Aaltense reizigers Peter Kreykamp, Sander Lensink, Andre Sarlemijn, Rob Geensen, Bert van Asselt en Martin Hüning. Foto: Eva Schipper
De zes Aaltense reizigers Peter Kreykamp, Sander Lensink, Andre Sarlemijn, Rob Geensen, Bert van Asselt en Martin Hüning. Foto: Eva Schipper Foto:

Vriendengroep gaat op avontuurlijke en educatieve reis naar Scandinavië

AALTEN - Ieder jaar een andere auto rijden, wie wil dat nou niet? Tien mannen uit Aalten en Brabant reizen 19 januari af naar Scandinavië. De vriendengroep maken al lange tijd samen dit soort reizen. Ieder jaar zoeken ze een andere auto uit om de reis mee te maken. Dit jaar is het voor het eerst een educatieve reis. In het verleden deden de mannen mee aan de Carbagerun en Barrelchallenge. Dit zijn tochten met honderden deelnemers. Dit jaar gaan de mannen op eigen houtje richting het noorden. Peter Kreykamp en Sander Lensink vertellen over de voorbereidingen van hun tocht.

Door Eva Schipper

"Het begint natuurlijk met het uitzoeken van een geschikte auto. Dit is echt super leuk om te doen. In onze appgroep worden dan regelmatig appjes gestuurd met potentiële auto's. Het begint dan al echt", zeggen de mannen met een lach op hun gezicht. Als de auto's gekocht zijn, gaan de mannen aan de slag met het winterklaar maken van de auto. "We zetten er dan allemaal toeters en bellen op, maar natuurlijk ook praktische dingen zoals een mistlamp." Tot een paar dagen voor de reis zijn de heren bezig met de auto's.

De reis die ze gaan maken is wat educatiever dan normaal gesproken. "Als we deelnamen aan een grote tocht, dan reden we erg veel met de auto. Het was eigenlijk alleen maar rijden en rijden. We zagen niet ontzettend veel van de landen zelf. Dit jaar willen we het graag anders doen. We hebben zelf activiteiten bedacht zoals een tocht met sledehonden en een bezoek aan een automuseum."

De reis die de mannen maken gaat via Aalten, Kiel, Göteborg, Akersund, Söderhamn, Røros, Trysil, Karlstad, per boot van Göteborg naar Kiel en weer terug naar Aalten. Røros is het hoogst gelegen stadje van Noorwegen, dat in z'n geheel als museum te boek staat. De auto's waar de mannen mee gaan rijden zijn een Chrysler Sebring, Opel Frontera, Peugeot 206CC, Volkswagen Golf en een Renault Clio.

Peter Kreykamp en Sander Lensink zijn al vele jaren bevriend. "We denken ongeveer 35 jaar. We gingen vroeger ook al samen uit in bijvoorbeeld i'Varca, Attica en Schiller. Het is wel erg leuk dat we het nu nog steeds zo goed kunnen vinden met elkaar." Niet alleen zij, maar alle mannen verheugen zich enorm op het vertrek naar Scandinavië op 19 januari. De vertrekplaats voor de reis naar het noorden is 't Noorden.