Overeenstemming over andere opzet muziekonderwijs in Aalten

Geen aparte stichting opgericht

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Aalten om op 1 augustus 2020 de subsidierelatie met Boogie Woogie, het centrum voor cultuureducatie voor de gemeentes Aalten, Oost Gelre en Winterswijk te beëindigen. De muziekverenigingen in Aalten verklaarden zich bereid om de organisatie van het muziekonderwijs zelf te regelen. Wethouder Hans te Lindert laat in een raadsmededeling weten dat er inmiddels met de verenigingen afspraken zijn gemaakt over de vormgeving van het harmonie- en fanfareonderwijs. Daarbij is gekozen om verder te gaan met de docenten van Boogie Woogie.

Muziekverenigingen zelf verantwoordelijk voor onderwijs
Voorbeeld voor de Aaltense muziekverenigingen was de aanpak in Dinxperlo. Daar is een stichting muziekonderwijs opgericht, die de muzieklessen regelt. De Aaltense verenigingen kiezen er echter voor, na een aantal overleggen met de gemeente, om niet een stichting op te richten. De verenigingen nemen voor de eigen vereniging de verantwoordelijkheid op zich voor het organiseren van het muziekonderwijs. Daarbij worden de docenten van Boogie Woogie, die al de lessen verzorgden, ingezet. Alleen worden zij dan rechtstreeks betaald door de muziekverenigingen. Als er meer docenten nodig blijken te zijn dan nu wordt verwacht, worden die op ZZP-basis ingehuurd. "Verenigingen gaan hier zelf inhoud aan geven en hiervoor wordt een subsidiesystematiek (bedrag per leerling) ontwikkeld", schrijft de wethouder in de raadsmededeling. De afspraken tussen de muziekverenigingen en de gemeente worden vastgelegd in een reglement. Daarin worden ook "specifieke werkafspraken" voor de docenten opgenomen. Volgens Te Lindert is het de bedoeling om de afspraken begin februari definitief vast te stellen.

Gesprekken met Boogie Woogie in goede harmonie verlopen
Met het bestuur van Boogie Woogie en vertegenwoordigers van het personeel en de vakbonden zijn gesprekken gevoerd over de afwikkeling van de subsidierelatie. Volgens wethouder Te Lindert zijn die in een goede harmonie verlopen. Boogie Woogie heeft eerder een bezwaarschrift ingediend tegen de beëindiging van de subsidie, maar de wethouder hoopt dat dit wordt ingetrokken nu er een "minnelijke oplossing" komt. Er is inmiddels zicht op welke docenten van Boogie Woogie worden overgenomen. "Op grond van het constructieve overleg en de omvang van de betrokken formatie/loonsom verwachten wij de beëindiging van de subsidierelatie met Boogie Woogie met behoud van werkgelegenheid en rechtspositie voor de betreffende werknemers te kunnen implementeren", staat in de raadsmededeling. De wethouder verwacht dat het bedrag dat in de meerjarenbegroting is opgenomen voor het muziekonderwijs voldoende is. "Mogelijk zijn er beperkte incidentele middelen nodig om een bepaalde periode te overbruggen of om beperkte personele frictie op te lossen", wordt wel toegevoegd. René Vielvoije, waarnemend directeur van Boogie Woogie, heeft niets aan de raadsmededeling toe te voegen. "Wat er in staat over de afwikkeling van de subsidierelatie met Boogie Woogie, is een reële weergave van de het proces tot nu toe en van de huidige situatie."