Nabestaanden en andere genodigden bij herdenking

Vervolg van de voorpagina

Bij 't Romienendal verzamelden zich veel mensen om mee te lopen in een stille tocht naar het monument. Hierbij waren nabestaanden en andere genodigden aanwezig. Bij het monument aangekomen werd er door Arjen Houwers een gedicht voorgelezen en door Joost Houwers op de trompet The last post gespeeld, waarna twee minuten stilte in acht werd genomen.

Het koor Dazzle zong nadien het eerste couplet van het Wilhelmus. Burgemeester Stapelkamp en een aantal leden van het college waren aanwezig om een krans te leggen bij het monument. Nadien werd er een krans gelegd door de twee verenigingen en een krans namens de buurt Elshoekweg/Grevinkweg. Na de kranslegging volgde een declamatie door de heer Houwers. Elf kinderen van de jeugdclub en uit de buurt hebben vervolgens ieder een roos gelegd voor ieder omgekomen slachtoffer. Ieder slachtoffer werd hierbij bij naam genoemd. Er was hierna gelegenheid om langs het monument te lopen en een bloemstuk te leggen. Het koor Dazzle bracht een lied ten gehore. Aansluitend liep de tocht terug naar 't Romienendal. Hier werd het programma vervolgd. Arjen Houwers sprak iedereen toe.
Een speciaal welkom was er voor de genodigden die het bombardement hadden meegemaakt, maar ook aan de familie en nabestaanden van de slachtoffers. De heer Stronks las een ingezonden brief voor vanuit Nieuw-Zeeland. Deze was afkomstig van nabestaanden die niet aanwezig konden zijn. Burgemeester Stapelkamp gaf een toespraak waarin hij terugkwam op 8 februari 1945. Deze toespraak is te lezen op de website van de gemeente Aalten. Het koor Dazzle bracht tenslotte nog een indrukwekkend lied ten gehore, hierbij werd de middag afgesloten. Er waren ruim 150 mensen aanwezig.