Winkel aan de Hogestraat 35. Foto: R. Dellemijn
Winkel aan de Hogestraat 35. Foto: R. Dellemijn R.Dellemijn

We doen het zelf

Aalten heeft 27.063 betrokken inwoners. Aalten vergrijst, Aalten krimpt, voorzieningen worden wegbezuinigd, de middenstand en ondernemers stoppen of vertrekken, het internet heeft alles verpest. We hebben dit al zo vaak tegen elkaar gezegd dat iedere Aaltenaar hierin is gaan geloven. Wat maakt dat 27063 inwoners zich hier al klagend bij neerleggen?

Op dinsdag 25 februari wordt er een besluit genomen in de raad over de verbouwing van de Albert Heijn. De ruimte die de Albert Heijn krijgt om uit te breiden is een geweldige mogelijkheid om de middenstand van Aalten een impuls te geven. Echter: de achterzijde wordt een langgerekte blinde pui. De doorgang naar de Hoven wordt hiermee afgesloten en de Hogestraat geïsoleerd.
Verschillende middenstanders en kleine zelfstandigen zijn hun bedrijf begonnen in de Hogestraat. Denk hierbij aan de komst van Iets Anders makelaars, Het Kruidenhoekje, Thils Brocante, Het Huiskamertje, De Financieel Advies groep, Muna Mani en Sport School Personal Fitness. De Hogestraat is het bewijs dat er een behoefte is aan betaalbare bedrijfsruimtes in het centrum van Aalten.
Het beleid van de gemeente is eenzijdig en kortzichtig en volledig gericht op afname van bedrijvigheid. De ruimte voor ondernemers wordt door de gemeente beperkt. De ruimte voor starters zal verdwijnen zonder dat er mogelijkheden voor terugkomen. Hoe kunnen we nieuwe ondernemers overhalen om in Aalten van start te gaan?
De aantrekkingskracht van een Albert Heijn XXL zal zich beperken tot de Hoven en ik vraag me ten zeerste af of dit de overige ondernemers ten goede zal komen.
En de 27.063 Aaltenaren? Wij zijn de economie van Aalten. Als inwoners van Aalten maken we keuzes. Wij bepalen de leefbaarheid zelf. Wij kiezen onze vertegenwoordigers. Wij kiezen hoe en waar ons geld besteden en waar we het willen verdienen. Als we iets maar lang genoeg zeggen gaat iedereen het geloven, als genoeg mensen het geloven gaat men ernaar handelen, als men ernaar handelt wordt het waar. Blijven we het beleid van de gemeente herhalen of kan het ook anders?


B.Warner/R.Dellemijn
De Toonderij Aalten
Hogestraat 35