Een aantal leden van de Achterban met in het witte overhemd Sietse Pöpping. Foto: PR De Achterban
Een aantal leden van de Achterban met in het witte overhemd Sietse Pöpping. Foto: PR De Achterban

Jonge Achterhoekers verenigen zich in de Achterban

'Wij willen jongeren in de Achterhoek en besluit-vormende organisaties met elkaar verbinden'

Door Annekée Cuppers

ACHTERHOEK - Het moest de officiële aftrap worden van de Achterban, een nieuwe beweging waarin betrokken Achterhoekse jongeren verenigd zijn. Helaas gooit het corona-virus roet in het eten en staan de plannen voor de spectaculaire kick-off die op 3 april gepland stond, voorlopig in de ijskast. Bij de pakken neerzitten doet de organisatie echter allerminst. De komende periode wordt gebruikt om de stichting op te tuigen en zoveel mogelijk jongeren aan de Achterban te verbinden. "Als jongeren willen we onze stem laten horen en meepraten over zaken die ons nu en in de toekomst aangaan."

Hoe houden we de Achterhoek leefbaar en aantrekkelijk voor jongeren? Een vraag waarmee verschillende organisaties en bedrijven in de regio zich de afgelopen jaren hebben beziggehouden. Via allerlei initiatieven en platforms kunnen jongeren hier hun stem laten horen, maar een overkoepelende organisatie waarin Achterhoekse jongeren vanuit allerlei verschillende achtergronden verenigd zijn, die was er nog niet.

Sietse Pöpping (25), lid van de vaste kerngroep die uit zo'n 15 leden bestaat, vertelt: "Met de oprichting van de Achterban willen we Achterhoekse jongeren tussen 18 en 35 jaar met elkaar verbinden en zo een spreekbuis vormen naar gemeentes, bedrijven en organisaties toe. Zo'n spreekbuis was er nog niet terwijl deze organisaties wel besluiten nemen die jongeren raken op het gebied van wonen, werken, studeren en leven. Zo willen we op een laagdrempelige manier jongeren een stem geven zodat ze over deze zaken kunnen meepraten maar ook meedenken. Als jongeren hebben we andere wensen en behoeftes. We willen een tegengeluid bieden en willen dat besluitvormende organisaties mét ons praten en niet alleen over ons. Vaak weten zulke organisaties ook niet goed bij wie ze terecht kunnen om de mening van jongeren te horen. Met de oprichting van de Achterban is dat platform er nu."

Initiatief collectief omarmd
Dat de Achterban in een wederzijdse behoefte voorziet, is wel duidelijk uit de reacties vanuit de besluitvormende organisaties. "Gemeentes, bedrijven, thematafels, al direct vanaf het begin werden we massaal omarmd door deze organisaties en kregen uitnodigingen om mee te komen praten over wat jongeren belangrijk vinden. Een prima manier om dat te doen is tijdens onze maandelijkse pizzasessies die iedere keer op wisselende locaties worden gehouden. Tijdens deze pizzasessies wordt er een concreet vraagstuk besproken dat bij ons is neergelegd door iemand binnen een gemeente of het bedrijfsleven. Zo'n vraagstuk is van belang voor jongeren in de Achterhoek en heeft te maken met wonen, werken, studeren of leven.

Jongeren bekijken de dingen vaak vanuit een ander perspectief en als de Achterban laten we graag een tegengeluid horen. Die informatie is voor organisaties en bedrijven erg waardevol. Zo vragen veel gemeentes, organisaties en bedrijven zich bijvoorbeeld af: hoe kunnen we jongeren na hun studie voor de Achterhoek behouden? Organisaties en bedrijven kunnen zich bij ons aanmelden als ze hun locatie aan ons ter beschikking willen stellen en/of als ze een vraag of kwestie bij ons neer willen leggen."

Hoe ziet de Achterban de toekomst?
Sietse vervolgt: "Niet alleen willen wij de jonge Achterhoekse stem laten horen, ook willen wij verschillende projecten op gaan zetten. Zo is er bijvoorbeeld een projectgroep in het leven geroepen om een Achterhoeks spel voor jongeren te maken. De ideeënbus stroomt over, maar om meer initiatieven op poten te zetten hebben we meer jongeren nodig! Wij bestaan uit een 'harde kern' van ongeveer 15 jongeren en het is ons doel om de komende maanden onze eigen (jonge) achterban aan ons te binden. Hebben wij dan projecten die we willen uitvoeren, dan zoeken wij uit onze achterban jongeren die hierbij willen helpen en starten we een projectgroep. Hebben wij een vraagstuk liggen over bijvoorbeeld de woonwensen van jongeren in de gemeente Montferland, dan zoeken wij jongeren die hier een mening over hebben én willen aansluiten bij een pizzasessie."

Jong in de Achterhoek? Laat je horen!
Behalve inspelen op vragen vanuit gemeentes en andere organisaties kunnen jongeren ook zelf onderwerpen inbrengen. "De Achterban heeft geen politieke kleur en is er voor alle jongeren. Heb je plannen, ideeën, tips of vragen over wonen, werken, studeren en leven in de Achterhoek? Meld je via de website aan bij de Achterban en volg onze socials. Via nieuwsbrieven en enquêtes houden we je op de hoogte en peilen jouw mening. Ook als je geen actieve rol wilt spelen, maar wel graag geïnformeerd wilt blijven over alle ontwikkelingen rondom wonen, werken, studeren en leven in de Achterhoek, komen we graag met je in contact. Sluit je bij ons aan zodat ook jouw stem gehoord wordt!"


www.deachterban.com