Joop Wikkerink (vooraan rechts) met het trotse team van Luva op een archieffoto uit 2019. Foto: PR
Joop Wikkerink (vooraan rechts) met het trotse team van Luva op een archieffoto uit 2019. Foto: PR

Sociale firma’s onderzocht in
opdracht van FNV

Luva Borstel-fabriek voorbeeld-bedrijf

AALTEN - Wethouder Joop Wikkerink heeft meegewerkt aan een onderzoek van RadarAdvies naar sociale ondernemingen in de regio. Dat onderzoek vond plaats in opdracht van de FNV. In het onderzoeksrapport wordt Luva Borstelfabriek uit Aalten beschreven als één van de bedrijfscases.

Weliswaar laten diverse andere onderzoeken zien dat sociaal ondernemen in Nederland de afgelopen jaren in de lift zit, toch blijft het lastig om een volledig en nauwkeurig beeld te krijgen van de regionale ontwikkelingen in dit opzicht. Sociale firma’s zijn ondernemingen die het bieden van werk aan mensen die niet zelf het minimumloon kunnen verwerven hebben omarmd als hoofdelement van hun missie. Belangrijke stap voor de ontwikkeling van sociale ondernemingen was de introductie van de nieuwe Aanbestedingswet in 2016. Die stelde aanbestedende diensten namelijk in staat om opdrachten voor te behouden aan ondernemingen met 30% of meer gehandicapte of kansarme werknemers in dienst. De FNV wilde graag weten hoeveel en welke sociale firma’s en ondernemingen er in Oost-Nederland actief zijn, hoe ze georganiseerd zijn en invulling geven aan hun werkgeverschap. Om vervolgens aan de hand van nieuw geformuleerde beleidsaanbevelingen die sector duurzaam te kunnen versterken.

Onderzoek sociale firma’s
Tijdens het onderzoek heeft RadarAdvies bronnen geraadpleegd, interviews afgenomen met regionale stakeholders, bestuurders, ondernemers en vakbondsbestuurders en een enquête uitgezet onder de aanwezige sociale ondernemingen in de drie regio’s. Daarbij is onder meer gekeken hoe de betreffende firma’s zijn georganiseerd, wat hun arbeidsvoorwaardenbeleid is en welke bijdrage ze leveren aan de arbeidsintegratie van mensen met een arbeidsbeperking. Sociale firma’s zijn van belang om de ambitie van een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. In Oost-Nederland is het aantal sociale firma’s echter nog bescheiden. Groei is derhalve noodzakelijk om meer mensen met een arbeidsbeperking mee te laten doen op de arbeidsmarkt.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de daaropvolgende analyse heeft RadarAdvies een set van heldere en werkbare aanbevelingen geformuleerd. Het complete rapport is te lezen op de site van RadarAdvies.