Geld uit Naoberfonds voor verbetering parkeerplaats in IJzerlo

AALTEN – De gemeente Aalten stelt vanuit het Naoberfonds 5000 euro ter beschikking voor het verbeteren van de parkeerplaats bij het Dorpshuus in IJzerlo. De buurtschap IJzerlo heeft hiervoor het initiatief genomen. De in 2018 aangelegde ontmoetingsplek voor jong en oud en het Dorpshuus worden daardoor beter bereikbaar. De slechte kwaliteit van de parkeerplaats is vooral een belemmering voor ouderen, die daardoor niet deelnemen aan activiteiten.

Door Bernhard Harfsterkamp

Initiatief na klachten uit de gemeenschap
Het initiatief is tot stand gekomen na klachten uit de gemeenschap. “Een van de genoemde klachten is, dat mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen als bijvoorbeeld een rollator, weer huiswaarts keren bij het zien van het slecht begaanbare terrein”, schrijven de aanvragers in hun toelichting. “De angst om ten val te komen met alle gevolgen van dien is groot en behoort helaas tot de realiteit.” Mensen die ouder zijn en/of slecht ter been zijn gaan daarom niet naar de ontmoetingsplek of het Dorpshuus. Activiteiten als “Um de middagpot” en Meer bewegen voor ouderen” bereiken daardoor onvoldoende mensen. Terwijl ze bedoeld zijn om eenzaamheid bij de ouderen voor een deel te voorkomen.

Kosten grotendeels gedekt met zelfwerkzaamheid en sponsorbijdragen
Het parkeerterrein wordt grondig aangepakt, zodat het in de toekomst wel goed begaanbaar is. Het is ook de bedoeling om twee invalide-parkeerplaatsen aan te leggen. Het terrein wordt verhard met de inzet van vele vrijwiligers uit IJzerlo, zodat de uitvoering ook bijdraagt aan de vergroting van de samenhorigheid in de buurtschap. Voor het opknappen van de parkeerplaats is zo’n 50.000 euro nodig. Door de inzet van de vrijwilligers kan de helft van de kosten worden gedekt. Diverse materialen en het bodemonderzoek worden gesponsord. Daarnaast zijn er nog diverse sponsoren gevonden die geld bijdragen. Daarmee wordt zo’n 20.000 gedekt. Voor de laatste 5000 euro is een beroep gedaan op de gemeente. Niet tevergeefs blijkt uit de besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 september. Het doel van het Naoberfonds is immers om inwoners zolang mogelijk zelfredzaam te laten zijn en deel te laten nemen in de maatschappij.