Dinie Wikkerink laat enkele foto's zien. Foto: Karin Stronks
Dinie Wikkerink laat enkele foto's zien. Foto: Karin Stronks

‘Fotografie past bij fascinatie voor licht’

Uit de kunst met: Dinie Wikkerink

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Dinie Wikkerink haar verhaal.

De foto’s van Dinie zijn met een enkele uitzondering in en rondom haar huis gemaakt. Licht speelt een prominente rol in haar werk. De kracht van haar foto’s ligt in de eenvoud, door de jaren heen ontwikkelde ze een eigen stijl.

Dinie zegt: “We hadden drie kleine kinderen en ik werkte als etaleur. In die tijd begon ik met fotograferen. Je bent best aan huis gebonden in zo’n situatie dus maakte ik foto’s in en om ons huis. Ik probeerde vast te leggen hoe mooi het licht in een ruimte valt, te laten zien wat je nog niet eerder hebt gezien.”

Nu, zo’n dertig jaar later, werkt ze nog altijd op deze manier. Ze vertelt: “Mijn foto’s zijn nu anders dan toen. Je leert in de loop van de tijd om anders te kijken. En licht, lichtinval, is elke keer anders, elke dag, elk moment. Fotografie past goed bij de fascinatie voor licht. Als je een bepaalde situatie vastlegt kan het jaren duren voordat zich precies dezelfde lichtinval voordoet!”

Dinie werkte als etaleur en volgde een schriftelijke cursus in dit vakgebied. “Er was ook aandacht voor kunstgeschiedenis en ik merkte dat ik behoefte had aan meer verdieping. Vijf zaterdagen ging ik naar Utrecht waar we diverse opdrachten moesten uitvoeren, daarna hoorde ik dat ik was toegelaten voor de opleiding Theatervormgeving.

Een dagopleiding volgen als je drie kleine kinderen hebt gaat niet, ik heb een jaar thuis getekend, geschilderd en ging met mijn werk en een ijzersterke motivatie naar de kunstacademie Aki in Enschede”, legt Dinie uit. Ze vervolgt: “Ik werd aangenomen en was zó blij! Ik voelde me meteen thuis en geaccepteerd.”

Vijf jaar lang ging ze vier avonden per week naar de academie. Ze haalt de herinnering op: “Ja dat was best pittig maar ook heel fijn. Na een dag thuis of werken met de auto naar Enschede en na de lessen weer naar huis. Maar je doet iets wat je zo graag wilt, daardoor kun je het volhouden. Op de kunstacademie zijn de lessen aanvankelijk heel breed georiënteerd, op school kwam ik pas in aanraking met fotografie. Bij mijn eindexamen in 1993 presenteerde ik een boekje en iemand zei ‘dat gaat allemaal over licht’. Dit was een vooruitziende blik, want uiteindelijk is dat wel mijn hoofdthema geworden en heb ik me hier verder in ontwikkeld.”

Dinie is aangesloten bij het Oost Gelders Fotografencollectief (OFC), ze is lid van de kunstenaarsvereniging Pulchri in Den Haag en jaren geleden richtte ze samen met Jos Betting de galerie FOTO 21 op. “De stichting FOTO 21 bestaat nog steeds. Samen met het OFC hebben we een tentoonstelling voorbereid die op het Bernarduspad te zien is. De expositie wordt op 27 september geopend. Het thema is ‘de eerste zin uit een boek naar keuze’, er zijn 29 foto’s te zien”, vertelt ze.

Dinie vervolgt: “Het OFC, waar ongeveer tien fotografen bij aangesloten zijn, komt regelmatig bij elkaar in de bovenzaal van Schiller waar we foto’s bespreken. Eind september richten we een expositie in bij Arkaden in Bocholt, het thema is ‘flarden’. Deze tentoonstelling is in de maand oktober te zien.”