Wilma Kempink bij haar schilderijen. Foto: Karin Stronks
Wilma Kempink bij haar schilderijen. Foto: Karin Stronks

Uit de kunst met … Wilma Kempink

‘Ik houd van beweging, mensen en felle kleuren’

Door Karin Stronks

AALTEN – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met …’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Wilma Kempink haar verhaal.

Tussen Saabs, oude brommers, jachttrofeeën, een schildersezel, paletten en een grote collectie prachtige kleurrijke schilderijen staat een grote tafel met een schaal koeken, een kan koffie en kopjes. Anton Kempink zit er gezellig bij en is Saab-onderdelen aan het poetsen. Wilma (71) vertelt: “We schilderen hier vaak met een groep, Misha Molkonian geeft dan les. Helaas kan dat nu niet door de coronamaatregelen.” Ze vervolgt: “Ik ben nog steeds niet op mijn eindpunt. Het blijft leuk om te leren, bijvoorbeeld over technieken en composities. Schilderen is ontspannend maar kan ook heel inspannend zijn …”

In 2000 wint Wilma de kunstprijs van De Gelderlander. Ze glimlacht: “Er waren 300 deelnemers, we mochten allemaal drie schilderijen selecteren. Ik heb gekozen voor een Cubaans drieluik. En won! De doeken hebben later in het Amphion gehangen. Naar aanleiding daarvan kreeg ik een telefoontje met het verzoek of ik een schilderij beschikbaar wilde stellen voor de organisatie voor Argentijnse mensenrechten. Veel bekende Nederlanders hebben kunstwerken beschikbaar gesteld, zoals Aad Veldhoen, Sylvia Kristel en Kees Verkade. Zo leuk, Freek de Jonge kocht mijn schilderij toen voor 1500 euro … Het is een schilderij dat ik speciaal hiervoor heb gemaakt, een Argentijnse dans.”

Wilma schildert al zo’n 35 jaar. Haar vader had een schildersbedrijf en was creatief. “Ik vond het heerlijk om ’s avonds te schilderen na een dag op kantoor. Van alles maak ik, bloemen, dieren, de jacht en mensen. En Saabs”, glimlacht ze. “Vaak inspireren vakanties mij enorm. Cuba bijvoorbeeld, daar heb ik veel over geschilderd. Ook over de flamenco, een Spaanse dans, heb ik een serie schilderijen gemaakt. Ik houd van beweging, mensen en felle kleuren. Abstract is niet zo mijn ding, meestal kun je wel zien wat het is!”

Zes jaar geleden slaat het noodlot toe, Wilma krijgt de diagnose darmkanker. “Mij werd in Winterswijk verteld dat een stoma onvermijdelijk was. We kwamen in Nijmegen terecht, bij professor De Wild. Hij adviseerde ‘wait and see’. Ik kreeg een zware kuur, chemo en bestraling. Bij mij zat het venijn in de staart, bijna aan het eind van de behandeling werd ik pas ziek. De kuur slaagde, de hele tumor was weg. Na jaren regelmatige controles ben ik nog steeds schoon. En zonder stoma. Ik heb geluk gehad”, vertelt ze. En vervolgt: “Daarom verhuur ik mijn schilderijen voor het goede doel. Vier maanden kunnen mensen een doek van mij huren voor twintig euro. Het volledige bedrag gaat naar het KWF.”

Aan talloze tentoonstellingen heeft Wilma meegedaan, in binnen- en buitenland. "Onder andere in Tsjechië op de kunstacademie in Ceska Lipa, in het Nationaal Onderduikmuseum, bij kledingzaak Heezen, op het Tangofestival in Zwolle, in het SKB, op de redactie van een krant in Polen en in het AVERO gebouw in Leeuwarden heb ik mijn werk geëxposeerd”, aldus Wilma. Ze vertelt desgewenst: "Wanneer een schilderij af is? Ja dat is lastig vaak. Soms voeg ik nog iets toe en dan is het verprutst… Ik werk met olieverf, dan kun je gemakkelijk dingen veranderen.”

Wilma ontvangt regelmatig cliënten van woonzorgcentrum Dr Jenny in Dinxperlo. Met een lach zegt ze: “We maken er dan een gezellige middag van, met koffie en koek, de cliënten genieten ervan en ze mogen twee schilderijen uitzoeken. Kort geleden stond er nog een artikel over in de uitgave ‘De Schakel’ van Dr Jenny!”


www.wilmakempink.nl