De nieuwe kinderraad, met in het midden kinderburgemeester Novin, samen met de burgemeester en wethouder Te Lindert. Foto: Communicatie Gemeente Aalten

De nieuwe kinderraad, met in het midden kinderburgemeester Novin, samen met de burgemeester en wethouder Te Lindert. Foto: Communicatie Gemeente Aalten

Novin Mateman nieuwe kinderburgemeester

'Ik houd van een uitdaging'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Novin Mateman van de Groen van Prinstererschool is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Aalten. Zij is de opvolger van Rosanna Lohuis en mag burgemeester Anton Stapelkamp het komende jaar vergezellen bij tal van officiële activiteiten. Er waren zeven kandidaten voor het burgemeesterschap. Na langdurig beraad werd Novin Mateman gekozen. “Het was echt een lastige keuze”, zei CDA-raadslid Zelma van Alstede namens de jury. “De kandidaten zaten dicht bij elkaar.”

Verkiezing na drie ronden
De zeven kandidaten vormen samen de kindergemeenteraad, die zes keer bij elkaar zal komen en dan met wethouder Hans te Lindert allerlei onderwerpen kan bespreken. De zeven kandidaten moesten zichzelf op woensdag 4 november eerst met een korte "pitch” presenteren. Daarna mochten ze van twintig beweringen zeggen of ze waar of onwaar waren. Doel daarvan was om na te gaan of ze voldoende algemene kennis over Aalten en de wereld hadden. Het goede antwoord geven was zelfs voor de oudere aanwezigen niet altijd gemakkelijk. In een derde ronde moest elke kandidaat, terwijl de andere zes in de burgemeesterskamer op hun beurt wachten, de burgemeester interviewen. De vragen moesten ze zelf verzinnen. Voor elke ronde kregen de kandidaten punten, maar het optellen van de punten was niet genoeg om meteen al de geschiktste kandidaat aan te wijzen. De jury bestond naast Zelma van Alstede uit ChristenUnie-raadslid Tobias Holtman en de vorige kinderburgemeester Rosanna Lohuis. "Zij is ook meteen de langst zittende kinderburgemeester”, zei burgemeester Stapelkamp. Oorspronkelijk zou de verkiezing voor de zomervakantie plaats vinden, maar door de coronaperikelen moest die twee keer worden uitgesteld.

Veilige speelplekken en slimme prullenbakken
Sanne Hartjes van ’t Warmelick uit IJzerlo mocht zichzelf als eerste presenteren. Net als alle andere kandidaten had ze een verkiezingsleus: Niet ik, niet jij, maar wij, wij zijn de toekomst. Zij presenteerde zich aan de hand van een powerpoint-presentatie. Ze maakt muziek bij Crescendo en houdt van koala’s. Ze maakte duidelijk dat ze een beter milieu en aarde wil. Belangrijk is dat kinderen veilig naar school kunnen en dat er veilige speelplekken voor jong en oud komen. Novin Mateman van de Groen van Prinstererschool is keeper in een voetbalteam van AZSV. “Ze hadden er één nodig en ik vind het best leuk.” Ze houdt ook van paardrijden en paarden knuffelen. Haar leus was: Aalten Groen, samen doen. Daarbij wil ze gebruik maken van slimme prullenbakken met een betere afvalscheiding. Sport moet voor iedereen tot zestien gratis zijn, zodat er meer wordt gesport. Waarom ze een goede kinderburgemeester zal zijn? “Ik houd van een uitdaging, ik discussieer graag en ben sociaal en grappig.” Aan het eind citeerde ze Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Samen de gemeente veiliger, leuker en schoner maken
De leus van Cas Scholten van ’t Bastion uit Bredevoort was “Samen maken we de gemeente Aalten beter en leuker”. Hij had geen powerpoint nodig en vertelde uit het hoofd. Cas voetbalt en is actief in de bouwgroep van de Landstraat voor Bredevoort Schittert. Hij wil veel samen doen met kinderen en staat open voor goede ideeën. “Klimaatverandering is niet goed en we moeten veel doen om de aarde te redden. Daarom moeten we meer bomen planten.” Sanna Wisselink van Triangel Hoog had als leus: Betere wereld is niet te koop! Ze houdt van lezen, paardrijden en gitaar spelen. “Ik denk graag in oplossingen en ben op zoek naar een uitdaging.” Veel samen doen vindt ze belangrijk. Ze had allerlei ideeën, zoals het organiseren van meer activiteiten voor ouderen dichtbij waar ze wonen. Meer bewegen en sociaal contact kunnen dan samengaan. Emmelie van Traingel Laag presenteerde zich met de leus “Samen zijn wij Aalten”. Ook zij gaat een uitdaging niet uit de weg en daarbij hoort vallen en opstaan. Ze luistert graag naar ideeën van anderen en wil als kinderburgemeester meer te weten komen van Aalten. Haar vriendinnen, voetbal en de hond thuis zijn belangrijk voor haar. Ze zit vol ideeën en wil meer aandacht voor kinderen met een beperking. Ze sloot haar presentatie af met nog een slogan: “Alleen samen kunnen we Aalten veiliger en schoner maken”.

Verbeter de wereld en begin bij Aalten
“Wees lief en zuinig op Aalten, jezelf en de wereld” was de verkiezingsleus van Izzy Veldkamp van OBS de Slinger. Na schooltijd speelt ze het liefst buiten. Ze houdt van de natuur en het meest van de zomer, want dan kun je het vaakst buiten spelen. Ze doet ook nog aan paardrijden en turnen. “Ik wil Aalten nog mooier maken, het milieu is belangrijk. Verbeter de wereld en begin bij Aalten.” Taeke Nijman van IKC de Bosmark uit Dinxperlo zei dat hij graag speeches houdt. “Meer groen! Om leuke dingen te doen” was zijn leus. Hij is voor meer groene recreatie. “Van een stem op mij zul je geen spijt krijgen”, zei hij zelfverzekerd. Na de vragenronde vertelde Rosanna Lohuis dat het kinderburgemeesterschap leuker was geweest dan ze had gedacht. “Ik heb veel dingen gedaan. Ik mocht Sinterklaas welkom heten, een tekenwedstrijd jureren en zelf schrijven.” Het hoogtepunt? Misschien wel de nieuwjaarsreceptie in Dinxperlo. Daar kreeg ze meer applaus na haar toespraakje dan de burgemeester. “Het planten van de Anne Frank-kastanje was ook heel bijzonder.” Ze had ook nog wel een advies voor de toekomstige kinderburgemeester: “Vrolijk blijven met een grote glimlach. Dan komt alles wel goed.”

Voor één dag Bokito zijn
In tegenstelling tot veel vergaderingen, die alleen nog via een livestream of vele gezichtjes in een klein scherm gevolgd kunnen worden, was de verkiezing van de kinderburgemeester een leuke en gevarieerde bijeenkomst. Het was geen straf om er ruim twee uur naar te kijken. Hoogtepunt waren misschien wel de interviews met burgemeester Stapelkamp. Veel kinderen wilden weten of hij een huisdier had. Dat had hij niet, een hond vond hij ook maar lastig, maar na de zoveelste huisdiervraag zei de burgemeester dat hij toch wel een hond wilde overwegen. Als hij moest kiezen, welk dier wilde hij dan zijn? Na enig aarzelen zei hij dat hij wel een gorilla wil zijn. “Voor één keer in mijn leven wil ik wel een dag Bokito zijn.” Aan sporten doet burgemeester Stapelkamp niet. Hij houdt van wandelen en fietsen. Zijn favoriete plekjes zijn naast zijn huis, waar hij graag leest, het Aaltense Goor, het Korenburgerveen (“buiten de gemeente”), het Kloosterbos en het Wooldseveen. “Net over de gemeentegrens in Winterswijk, maar dat maakt niet uit.” Na de zeven interviews wisten aanwezigen en luisteraars dat de burgemeester graag op vakantie gaat met zijn kinderen en kleinkinderen en dat hij nog een keer reisleider naar Schotland wil zijn. Daarna werd na het juryberaad Novin Mateman gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester. “Mijn nieuwe maatje” zoals burgemeester Stapelkamp haar noemde. De uittredende kinderburgemeester Rosanna Lohuis hing haar de bijbehorende ambtsketen om. “Ik ben superblij en verbaasd”, zei Novin. Maar ze had ook wel een beetje gedacht dat ze het kon worden.

Burgemeester Stapelkamp met kinderburgemeester Novin Mateman. Foto: Communicatie Gemeente Aalten
Novin Mateman is de nieuwe kinderburgemeester. Foto: Communicatie gemeente Aalten