Geld van Provincie voor steun aan dorpshuizen

AALTEN -- Provincie Gelderland stelt twee miljoen euro beschikbaar voor het toekomstbestendig maken van dorpshuizen en wijkcentra. Het betreft een zogeheten overbruggingsregeling, geld dat beschikbaar komt via provinciale COVID-19 hulpverlening. Met deze ondersteuning kunnen gemeenschapsvoorzieningen beter inspelen op de moeilijke situatie die ontstaan is door de coronacrisis. De gemeente Aalten heeft nog geen besluit genomen of en op welke wijze een beroep op de steunmaatregel kan worden gedaan.

Gelderland trekt een euro per inwoner uit voor deze hulpverlening, omdat de provincie de toegankelijkheid van dorpshuizen en wijkcentra belangrijk vindt. Ze dragen bij aan de leefbaarheid. De gemeenschapsvoorzieningen hebben het zwaar gehad. De gezondheidsmaatregelen zorgden voor gesloten deuren. Daarnaast moesten verschillende aanpassingen worden doorgevoerd. Gemeenten hebben nu ondersteuning gevraagd bij het toekomstbestendig maken van deze faciliteiten. Deze voorzieningen hebben al eerder vanwege corona ondersteuning gekregen. Destijds vooral vanwege de ontstane exploitatieproblemen.
Gelderlanders vinden dorpshuizen en wijkcentra belangrijk. Dat bleek onder meer uit de monitor Welbevinden Gelderland 2020, een grote enquête. Daaruit bleek onder meer dat twee op de drie inwoners behoefte heeft aan ontmoetingen. Gemeenten kunnen de huidige hulp op twee manieren inzetten. Om de vitaliteit van voorzieningen te versterken. Of om in kaart te brengen wat de negatieven effecten zijn geweest en wat er nodig is om een ontmoetingscentrum toekomstbestendig te maken. Leefbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De provincie biedt ondersteuning, aanvullend op wat het Rijk al eerder heeft toegezegd. Dorpshuizen en wijkcentra verdienen nu onze steun. Ze vervullen namelijk een zeer belangrijke rol in het leven van mensen. Met deze toekomstgerichte investering kunnen de gemeenten verbetering mogelijk maken, zodat er ook in deze veranderende tijden goede gemeenschapsvoorzieningen zijn.” Begin 2021 kunnen gemeenten een beroep doen op deze Gelderse steunmaatregel.

Het college van B&W van de gemeente Aalten heeft zich nog niet kunnen verdiepen in de wijze waarop er gebruik gemaakt kan worden van de regeling. Een woordvoerder meldt desgevraagd: "Eerder is op soortgelijke wijze geld beschikbaar gesteld. Toen werd vastgesteld dat gelijkelijk verdelen nauwelijks zinvol is. Daarvoor is het totaalbedrag te gering en organisaties die echt in de problemen zijn, zullen daar niet mee zijn geholpen. We bewaren de middelen voor de tijd die komen gaat, waarin zeker clubs, verenigingen en buurthuizen in de problemen kunnen komen. Zij kunnen dan een aanvraag indienen (na overleg). Dan gaan we om tafel en kijken we hoe hun probleem kan worden opgelost. We hebben een ‘beoordelingskader' voor financiële ondersteuning opgesteld. Dat is te vinden op onze website, onder coronavirus. Tot op heden zijn er op basis van deze regeling nog geen formele aanvragen om steun ingediend. Daaruit mogen we voorzichtig concluderen dat de meeste organisaties tot nu toe (ook door gebruikmaking van specifieke landelijke steunregelingen) nog steeds actief en creatief tot passende oplossingen kunnen komen van de corona-vraagstukken en daarbij nog steeds ‘het hoofd boven water houden'."