Alexander van der Graaff roept mantelzorgers op om op tijd aan de bel te trekken als de zorg (te) zwaar wordt. Foto: PR
Alexander van der Graaff roept mantelzorgers op om op tijd aan de bel te trekken als de zorg (te) zwaar wordt. Foto: PR

'Mantelzorgers, trek op tijd aan de bel!'

AALTEN - Op 10 november is het de dag van de mantelzorger, waarop jaarlijks extra aandacht is voor de positie en het onbetaalbare werk van (jonge) mantelzorgers. Deze dag haalt ieder jaar weer herinneringen op bij Alexander van der Graaff (40), fractievoorzitter van D66 Aalten-Dinxperlo. Van der Graaff doet een oproep aan mantelzorgers: "Trek tijdig aan de bel, er is hulp beschikbaar bij de gemeente, praat er erover en deel je zorg!”

“Toen ik 16 jaar was en nog op Schaersvoorde zat, werd ik mantelzorger voor mijn vader, die de ziekte van Parkinson kreeg”, vervolgt Van der Graaff. “Niet dat er toen al direct sprake was van dagelijkse fysieke zorg. Als zijn medicijnen hun werk deden, was hij vaak nog best mobiel en kon hij zelfstandig functioneren. Maar de zorgen óver mijn vader waren er wel direct, de impact van de ziekte op zijn leven en op dat van mijn moeder en zusje waren enorm, al was ik mij daar toen niet zo van bewust: je ging ermee om.”

“Tien jaar ging voorbij, en als een kikker in een warmer wordende pan water had niemand in ons gezin door hoe zwaar het zorgen voor en de zorgen over mijn vader inmiddels waren geworden.”, vervolgt Van der Graaff. “Toen door vervelende omstandigheden mijn moeder de zorgen voor mijn vader niet meer kon dragen, kwam de zorg voor beide ouders op de schouders van mij (toen 26) en mijn zus (toen 19) neer. Nergens hebben mijn zus en ik toen door de huisarts, instanties of de gemeente een uitgestoken hand gevoeld of actief hulp aangeboden gekregen. Een jaar later, toen het thuis weer iets beter ging, zakte ik door mijn hoeven, mijn draagkracht was op.”

Terugkijkend ziet Van der Graaff dat (jonge) mantelzorgers inmiddels beter worden herkend en begrepen. Zij kunnen actief ondersteuning kunnen krijgen van hun school of van de gemeente. Maar dit is echter nog niet bij iedereen bekend. “Mantelzorgers kunnen, zeker in deze corona-tijd waarin veel reguliere zorg wegvalt, overbelast raken en zelf onderuit gaan, met alle gevolgen van dien. Om dat te voorkomen, biedt de gemeente respijtzorg aan, waarmee zorgtaken tijdelijk worden overgenomen en een mantelzorger ontlast kan worden of er even tussenuit kan om bij te tanken. Wacht niet met het vragen van ondersteuning als het water al kookt. Zoals Boeddha zei: ‘Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk waren’.”

Wie ondersteuning nodig heeft of zorgen wil delen, kan bellen met de gemeente Aalten via 0543-493333 of via de website.


www.mantelzorg.nl