Toch een 'jachthut' bij Beestman

AALTEN – Tegenover de monumentale boerderij Beestman op de Haart staat al tientallen jaren een kippenhok. Het werd gebruikt als 'jachthut' en opslag van materialen, die nodig waren voor het beheer van het landgoed Beestman. Bijna niemand had bezwaar tegen dit gebruik, totdat er op werd gewezen dat het gebruik in strijd was met het bestemmingsplan buitengebied. Een bestemmingsplanwijziging om het jarenlange gebruik alsnog goed te keuren leidde niet tot goedkeuring. Gevolg: het kippenhok moest worden afgebroken.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gebruikers tekenden hiertegen bezwaar aan. Bij de Raad van State, bij de bestuursrechter in Gelderland, overal is deze kwestie besproken, maar de gebruikers kregen geen gelijk. Uiteindelijk legden burgemeester en wethouders bestuursdwang op. Als de jachthut niet werd afgebroken moest een boete worden betaald. Uiteindelijk hebben de eigenaren toch geaccepteerd dat de hut weg moest. Inmiddels kan er wel een nieuw hoofdstuk aan deze kwestie worden toegevoegd. Er komt een nieuwe 'jachthut/beheersgebouw' bij het landgoed. Dat wordt honderd meter verderop gebouwd.

“Het is inmiddels beoordeeld door de provincie”, zegt wethouder Kok, “en wordt als passend voor deze plek beoordeeld.” B en W is bereid er een omgevingsvergunning voor af te geven. Daarmee komt een einde aan jarenlang gedoe. Om wat? Wie de toekomstige locatie bekijkt en vergelijkt met de bestaande plek zal nauwelijks verschillen zien. Waarom de oude plek niet en de nieuwe wel past in de omgeving en het provinciaal beleid is alleen voor zij, die zich zeer in de details verdiepen, te begrijpen.