Al vele jaren maakt tekenaar Henk van der Luijt (Aalten) luchtige spotprentjes over de locale politiek. Steeds met Pietje Progressief met zijn kenmerkende pet in de hoofdrol. In gezelschap van zijn trouwe viervoeter, een enorme St. Bernhard. Afbeelding: Henk van der Luijt
Al vele jaren maakt tekenaar Henk van der Luijt (Aalten) luchtige spotprentjes over de locale politiek. Steeds met Pietje Progressief met zijn kenmerkende pet in de hoofdrol. In gezelschap van zijn trouwe viervoeter, een enorme St. Bernhard. Afbeelding: Henk van der Luijt

Jongeren willen meer actie voor het klimaat

AALTEN/DINXPERLO - Vorige maand kwamen zes landelijke politieke jongerenorganisaties met een klimaatmanifest. Samen met Milieudefensie en Jan Terlouw roepen zij daarin hun moederpartijen op meer werk te maken van maatregelen tegen de klimaatcrisis. Zij willen dat in de landelijke verkiezingsprogramma’s die in deze weken worden vastgesteld het klimaat een prominentere plek krijgt, ook voor hun toekomst.

De oproep wordt gesteund door de Progressieve Partij op lokaal niveau. In een eerste advertentie uit een serie van drie die over klimaat en energie gaan legt PP uit dat de klimaatcrisis om snelle actie vraagt: op wereldschaal, in de gemeente Aalten en in ieders persoonlijk leven en handelen. De PP plaatst deze advertenties wekelijks tot december in de lokale kranten. Op deze manier wil men de lokale media steunen die het vanwege corona met minder advertentie-omzet moeten doen.

Esther Diepenbroek, raadslid van de Progressieve Partij: “De klimaatcrisis stormt op ons af, maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. We mogen tijdens de aankomende verkiezingscampagne onze ogen niet sluiten voor de klimaatcrisis, júíst in corona-tijd. Daarom kwamen zes politieke jongerenpartijen met een gezamenlijke missie. Zij zetten een gezamenlijk klimaatmanifest op over hoe het klimaatbeleid beter kan en beter moet. Nu vragen zij onze hulp om dit manifest op de agenda te krijgen van hun moederpartijen. Het is nog niet te laat om de verkiezingsprogramma’s te beïnvloeden. Steun deze jongeren en onderteken dit manifest. Help ons een gezamenlijk gebaar te maken naar de landelijke politiek.”

Het manifest is te vinden op de site van Jongeren Milieu Actief (onderdeel van Milieudefensie: jma.org/klimaatmanifest

Esther: “Wij kunnen ons voorstellen dat ook jongeren bedolven worden onder tips en adviezen wat je allemaal tegen de opwarming van de aarde kunt doen. En dat jongeren zich soms ook afvragen of het allemaal helpt. Als Progressieve Partij trekken wij er op lokaal vlak hard aan dat we een schoner milieu en een betere wereld krijgen. We hopen dat veel jongeren mee doen en deze kleine moeite om een manifest te tekenen willen nemen.”

Bij de illustratie;

Al vele jaren maakt tekenaar Henk van der Luijt (Aalten) luchtige spotprentjes over de locale politiek. Steeds met Pietje Progressief met zijn kenmerkende pet in de hoofdrol. In gezelschap van zijn trouwe viervoeter, een enorme St. Bernhard.