De vrouwen achter Veur Dinxper - Deur Dinxper, van links af Annette, Monica, Brigitte en Els, met de Kerstman die hielp sjouwen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De vrouwen achter Veur Dinxper - Deur Dinxper, van links af Annette, Monica, Brigitte en Els, met de Kerstman die hielp sjouwen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Terugblik op 2020 van Veur Dinxper - Deur Dinxper

DINXPERLO - Veur Dinxper – Deur Dinxper zet zich in voor gezinnen, in Dinxperlo en zeer directe omgeving, die het met wat minder moeten doen. Achter deze naam zitten vier dames. Twee van hen, Monica en Brigitte zetten zich het hele jaar door in voor deze doelgroep en de andere twee, Annette en Els, zijn met Sinterklaas en Kerst standby.

Een vast aantal mensen uit de doelgroep, die zich hiervoor aangemeld hebben, worden wekelijks van boodschappen voorzien. Dit zijn ondertussen al 21 gezinnen. Een deel hiervan komt ook wekelijks bij elkaar, om te 'Koffieleuten'. Dit is voor hen een moment om naar uit te kijken en om sociale contacten op te doen. Het zijn momenten van een lach en een traan.

Een aantal winkeliers/bedrijven stelt hiervoor wekelijks levensmiddelen beschikbaar. Het zijn veelal levensmiddelen die niet meer verkocht mogen worden maar nog goed te gebruiken zijn. In het najaar werd via Facebook een oproep gedaan om speelgoed te doneren voor gezinnen met kinderen die zelf weinig te besteden hebben. Van alle kanten werd er speelgoed aangereikt zodat, tijdens de eerste week van december, ook voor kinderen uit deze gezinnen pakjesavond gevierd kon worden. Het meeste speelgoed was gebruikt maar nog heel geschikt voor een tweede ronde maar ook werd er nieuw speelgoed aangeboden. En door een sponsor werd een mogelijkheid geboden om op pakjesavond gratis de Sint en Piet langs te laten komen. Dit alles leverde veel blije gezichtjes op.

In november kregen alle spelers van de Postcodeloterij een kaart in de brievenbus ter waarde van 12,50 euro die te besteden was voor de aankoop van levensmiddelen bij een supermarkt. 'Veur Dinxper – Deur Dinxper' deed een oproep om deze kaarten af te staan voor het goede doel. Zodat hier boodschappen van gedaan konden worden om met kerst weer mooie pakketten te kunnen maken. Een enorm succes, de kaarten stroomden binnen en er kon royaal ingeslagen worden.

Daarna werd er, via Facebook en deze krant, ook een oproep gedaan om levensmiddelen te doneren voor het maken van kerstpakketten voor bovenstaande gezinnen. Ook konden mensen zichzelf aanmelden voor een kerstpakket. Ook was er de mogelijkheid om hiervoor een ander aan te melden. Hier werd goed gebruikt van gemaakt want voor veel mensen is het een best een stap om zichzelf aan te melden. Vaak speelt schaamte een grote rol. Hier houden de dames goed rekening mee; alles wordt vertrouwelijk en discreet behandeld.

Na de diverse oproepjes stroomden van alle kanten de donaties binnen. Mensen kwamen levensmiddelen brengen en er werden (anonieme) donaties gedaan. In de Heurnse Kerk werd een collecte gehouden, bedrijven deden donaties wat direct besteed kon worden bij de lokale ondernemers om de kerstpakketten samen te stellen. Ook de winkeliers zelf stelden cadeaus en levensmiddelen beschikbaar. Tijdens de proeverij bij de Jumbo, twee weken terug, mochten de dames van "Veur Dinxper – Deur Dinxper" het goede doel promoten en werden er ook weer donaties gedaan en levensmiddelen gedoneerd, wat ook allemaal gebruikt werd voor het maken van de Kerstpakketten.

Door al dit moois konden de dames voor 59 gezinnen, in Dinxperlo en directe omgeving, een prachtig kerstpakket samen stellen, wat op zaterdagmiddag 21 december dankbaar in ontvangst is genomen. Zelfs de Kerstman was aanwezig. Al die blije gezichten bij het in ontvangst nemen van het pakket, deed al het vele werk wat door de dames verzet is, vergeten. Prachtig om zoveel dankbaarheid en waardering te ervaren.

Bij deze willen de dames iedereen die hier, op welke manier dan ook, een steen(tje) aan heeft bijgedragen ontzettend bedanken. Prachtig dat het zo leeft in Dinxperlo en mensen met hun gift een ander blij hebben kunnen maken. Mooi dat een klein dorp hierin zo groot kan zijn!

Wie nog Kerstpakketten (of een deel hiervan) af wil staan mag dit ook na Kerst nog afgeven worden, want Veur Dinxper - Deur Dinxper gebruikt het dan voor de mensen die wekelijks boodschappen komen halen. De spullen komen heel goed terecht.
De dames van Veur Dinxper - Deur Dinxper bedanken iedereen voor hun hulp en goede gaven, en wensen iedereen fijne feestdagen en een liefdevol 2020.