Benito Muller en Marco van Lochem maken de eindstand bekend. Foto: Eva Schipper
Benito Muller en Marco van Lochem maken de eindstand bekend. Foto: Eva Schipper

Eindstand AFM Hulp Week ruim 26.000 euro

AALTEN – Na drie zeer succesvolle edities richtte de organisatie van de AFM Hulp Week zich dit jaar op het vervullen van wensen voor mensen die deze wensen zelf niet kunnen verwezenlijken. Doordat ze in armoede leven, ziek en of eenzaam zijn, of op een andere manier in de moeilijkheden zitten. Naast die wensen en het uitdelen van boodschappenpakketten aan mensen die in armoede leven, zamelden AFM-organisatoren ook weer geld in. Dat geld gaat naar het GUV Goede doelen fonds, dat zich richt op het financieel ondersteunen van initiatieven voor evenementen voor mensen in deze doelgroep. Het totaalbedrag van AFM Hulpweek is maar liefst 26094,74 euro. Een enorme prestatie. Initiatiefnemer en medecoördinator, Marco van Lochem, geeft een terugblik op de week.

Door Marcel te Brake en Eva Schipper

Erg moe, maar uitermate voldaan, sluiten de vrijwilligers van de lokale omroep AFM de hulpweek 2019 af. Aan dertig van de 33 wens-aanvragen kon worden voldaan. In de gehele gemeente Aalten werden mensen verrast. De 78 gesponsorde boodschappentassen zijn rondgebracht, diverse tuinen worden binnenkort opgeknapt, huizen zijn opnieuw ingericht, en ook de schilders en behangers starten binnenkort met hun werkzaamheden. Een aantal van de mensen die geholpen worden, zal letterlijk een betere nachtrust hebben. Bij de onthulling van het eindresultaat sprak wethouder Joop Wikkerink zijn waardering uit over het prachtige project.

Het was voor de vrijwilligers een enerverende week. Een week waar vermoeidheid en emoties elkaar opvolgden. Maar de reacties van mensen geeft ook energie, legt een van de vrijwilligers uit. "Als je ziet hoe blij mensen zijn met datgene wat je voor hen gedaan hebt, geeft dat positieve energie. Dan wil je maar één ding: doorgaan."

Ook waren er op Facebook veel reacties van mensen in de omgeving. Wethouder Hans te Lindert reageerde als volgt: "Wat een ontzéttend mooi resultaat; loon naar werken!! Ruim €26.000,- is ontzettend WAARDEVOL maar het 'naoberschap' dat jullie hebben laten zien (én hopelijk verder hebben aangewakkerd in onze prachtige gemeente Aalten is ONBETAALBAAR. Hulde, complimenten en dank!!"

Marco van Lochem legt uit dat Serious Request, een erg mooi initiatief, hem aan het denken zette over een actie. Maar Serious Request is voor hulp in het buitenland. Hard nodig, "dat staat buiten kijf. Maar ik zag ook armoede in Nederland, en sterker nog: dichtbij, in Aalten. Daar moest wat aan worden gedaan, vond ik. Daarom is uiteindelijk de AFM Hulp Week tot stand gekomen."

"Het is echt een emotionele week. Er komen veel lovende reactie van mensen in de omgeving en van mensen die we hebben geholpen. Soms komen er tranen bij en ook een knuffel. Niet iedereen die we helpen is meteen even blij, ze voelen zich soms bezwaard. Ze vragen zich af of er niet mensen zijn die het nog veel slechter hebben dan zij", vertelt Marco. Dit raakt hem: " Sommige mensen, die het zelf ook moeilijk hebben, cijferen zichzelf nog weg ten gunste van anderen."

Voor volgend jaar zijn er nog geen plannen gemaakt. "Daar denken we nog niet over na", zegt Marco lachend, "dit was voor nu even genoeg werk." Hij zegt wel:"Maar er moet wel iets heel geks gebeuren, als we volgend jaar niet doorgaan.

Mensen kunnen op dit moment nog geld doneren voor het GUV Goede doelen fonds via de website van AFM. Op dit moment ligt het aan geld ingezamelde bedrag voor dit doel rond de 6.000 euro.


aladnafm.nl

Wethouder Joop Wikkerink complimenteerde de organisatoren. Foto: Eva Schipper
AFM-voorzitter Erik Luiten. Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper
Net voor de onthulling maakt iedereen zich klaar. Foto: Eva Schipper