Danny Maurick hield met FC Dinxperlo al 360 minuten de nul en wint een paar Achterhoekse sökken. Foto: Roel Tomassen
Danny Maurick hield met FC Dinxperlo al 360 minuten de nul en wint een paar Achterhoekse sökken. Foto: Roel Tomassen

'Kampioenschap mooie boost voor fusieclub'

Held op Achterhoekse sökken is een maandelijkse rubriek in deze krant. Trots als we zijn op het regionale amateurvoetbal, reiken we Achterhoekse sökken uit aan een speler die zijn stempel heeft gedrukt op de afgelopen maand. Danny Maurick krijgt voor zijn prestaties in december een paar uit handen van Roel Tomassen. De verdediger incasseerde in 360 minuten geen enkele tegentreffer met FC Dinxperlo in de vierde klasse C.

In de laatste vier competitiewedstrijden van 2019 hield FC Dinxperlo het doel schoon. Met 360 minuten zonder tegentreffer en vier overwinningen op rij sluit de fusieclub de eerste seizoenshelft in stijl af. In 4C is er geen club met minder verliespunten dan de huidige nummer twee. Het kan verkeren, beseft Danny Maurick. Met SV Dinxperlo had de rechtsback vorig seizoen degradatiezorgen aan zijn hoofd in plaats van zoals nu praten over een kampioenschap.

Door Roel Tomassen

Omgedraaide wereld
"Een jaar geleden spraken we over degradatie", zegt Maurick. "We hadden de eerste zeven wedstrijden verloren en met de winterstop nog geen tien punten. Aan teamgenoten heb ik toen duidelijk gemaakt geen tweede keer te willen degraderen naar de vijfde klasse. De degradatie in 2014 vergeet ik nooit meer. Afdalen naar de kelder van het prestatievoetbal, was een ramp. Gelukkig haalden we vorig seizoen in de tweede seizoenshelft alsnog genoeg punten, maar zo'n heftige start heb ik in zestien seizoenen nog nooit meegemaakt."

'We baalden

dat de

inhaalwedstrijd

tegen

Basteom niet

doorging en

dat zegt veel'


Hoe anders loopt het dit seizoen. De fusieclub uit Dinxperlo schoot uit de startblokken. "Na vijf wedstrijden hadden we vijftien punten. Dat aantal hadden we vorig seizoen pas in maart", weet Maurick. Met FC Dinxperlo moest hij de titel Herbstmeister net laten aan Gendringen. "We baalden dat de inhaalwedstrijd tegen Basteom niet doorging en dat zegt veel. Een jaar geleden waren we blij met een afgelaste wedstrijd in december."

Titeljacht
FC Dinxperlo staat een punt achter koploper Gendringen, maar heeft een wedstrijd in handen. Maurick mikt op het hoogste. "Waarom niet proberen om kampioen te worden", vraagt de routinier zich af. "We hebben het niet uitgesproken, maar als je er zo goed voor staat, dan moet je gaan voor het kampioenschap. Gendringen heeft maar een punt meer en GWVV, HMC'17 en AD'69 staan een behoorlijk stukje achter ons."

Promoveren ziet Maurick helemaal zitten. "Vier jaar terug waren we al even derdeklasser, maar nu zijn we voetballend sterker. Tegelijkertijd is dat onze valkuil. Soms zijn we te enthousiast, gaat de rem eraf en holt iedereen naar voren. Zelf was ik altijd aanvallend ingesteld als rechtsback, maar mijn drang naar voren is minder geworden. Dat ligt niet alleen aan mijn leeftijd, maar ook aan het team. Toch zijn we flink gegroeid. Een kampioenschap kan de fusieclub een mooie boost geven."

Vreemde eend
Ongeacht of FC Dinxperlo terugkeert in de derde klasse, stopt Maurick niet na zestien jaar. "Ik kom stilaan in de buurt van de twintig seizoenen", realiseert hij zich. "Kim te Kaat heeft die mijlpaal gehaald, maar voor mij is het geen doel. Ik geniet gewoon van voetballen. Vorig seizoen was persoonlijk ook een klotejaar. Ik brak mijn grote teen en lag er twee maanden uit. In het laatste seizoen van SV Dinxperlo wilde ik te snel terugkomen. Bij mijn comeback kreeg ik na tien minuten hamstringklachten en was mijn seizoen direct voorbij. Nu speel ik vrijuit en geniet. Ik kom weinig mid-dertigers tegen, maar dat geeft niet. Door voetballen met jonge gasten voel ik mij jong."

Meerderheid
Met de onrust bij de fusieclub buiten het veld bemoeit Maurick zich liever niet. De verdediger hoopt dat de nieuwe stemming over prestatief voetballen op zaterdag of zondag dezelfde uitkomst oplevert. "Ons team heb ik op het hart gedrukt om niet te reageren op alle berichten op social media. Het belangrijkste is dat we goed blijven presteren. Wij kunnen de derde klasse bereiken. Lukt dat, dan neemt de emotie tegen op zondag voetballen verder af. De meerderheid in de eerste elftallen en de hoogste jeugdteams heeft de voorkeur uitgesproken voor prestatievoetbal op zondag. Hopelijk geeft dit de doorslag."

'Held op Achterhoekse sökken' wordt mogelijk gemaakt door: www.trotsopdeachterhoek.nl