Het winnende team: Wild Double. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het winnende team: Wild Double. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Wild Double wint kersttoernooi biljarten

DINXPERLO - Al voor de 34ste keer werd het jaar afgesloten met het traditionele kersttoernooi biljarten, gehouden in Sportcafé de Peppel te Dinxperlo. Al tien jaar neemt team Wild Double deel aan dit toernooi, en vrijwel ieder jaar werd minimaal de kwartfinale behaald. Waar het de afgelopen jaren niet wilde lukken, ondanks het twee maal behalen van de finale, werd nu eindelijk de titel behaald door in de finale nieuwkomer Abdijmannen te verslaan met 28-27.

In de ruim zes weken dat het toernooi duurde werden maar liefst 21.090 caramboles gescoord door de 124 opgegeven spelers van de 21 deelnemende teams. Kortste partijen kwamen op naam van Erik van Schaik en Gerry Winands die beiden hun 90 te maken caramboles scoorden in slechts negen beurten. Hoogste relatieve series kwamen op naam van de broers Ferdinand en Eddy Jansen, met respectievelijk 31 en 84 caramboles in één beurt.
Stef Bolwerk had de pech een aantal tegenstanders te treffen die in weinig beurten hun partij uitmaakten, waardoor zijn scores achterbleven. Ondanks een prima gespeeld moyenne kon hij daardoor weinig punten bij elkaar caramboleren, en ontving de zogenaamde 'aanmoedigingsprijs' voor de minst productieve speler.
Hans Obbink had de 'eer' een partij met 10-0 aan de broek te krijgen. De gevleugelde uitspraak 'het promillage was hoger dan het moyenne' ging hier tot hilariteit van iedereen op.
Tot meest productieve speler werd William Willemsen gekroond, met een 100% score uit liefst negen wedstrijden.

De strijd om de 3e/4e plaats werd een prooi voor Old Dutch door titelverdediger Grensstoters met 27-25 te verslaan. Na twee partijen was de stand nog 17-20 in het voordeel van Grensstoters, na winst van Han Rutgers op Frank Gerritsen en Hans Schoppers op Sjaak Sessink. De laatste partij wist William Willemsen echter om te zetten in een fraaie 10-5 winst op Frans Rengelink, waarmee de derde plaats veilig gesteld werd.
De finale tussen Abdijmannen en Wild Double gaf eveneens een spannend verloop. Na de eerste twee partijen was hier de tussenstand 19-18 in het voordeel van de Abdijmannen. Gerry Winands verloor nipt met 9-10 van Peter Bongers, en Johan Coenradi versloeg na een stroeve start Jelmer Maurick met 10-8. De laatste partij tussen Ronnie Freriks en Erik van Schaik moest de beslissing brengen. Het was een lange dag geweest en de vermoeidheid en waarschijnlijk ook spanning speelden een rol. Her en der werden speldenprikjes uitgedeeld, maar beide spelers bleven in elkaars spoor. In de 22ste beurt maakte Erik zijn benodigde 90 caramboles vol, en bleef Ronnie op 121 van de te maken 150 caramboles steken.
Eindstand van deze partij 8-10 en daarmee een nipte 27-28 overwinning voor team Wild Double en een fraaie tweede plaats voor de Abdijmannen.
Op de finaledag werden zij begeleid door een strak in het pak gekleed arbiterskorps bestaande uit Cor Zorn, Jan Kingma en Michel Sessink, geassisteerd door Willy Philips.

Het toernooi werd afgesloten door organisatoren Bert Veldhuis en Christiaan te Beest met een dankwoord van Jan Kingma, voorzitter van BV Ons Huis. Speciale dank ging uit naar deelnemers, sponsoren, Joop Peppelman en organisator van het eerst uur, Franko Speldekamp.


facebook.com/bvonshuiskersttoernooi

De Abdijmannnen werden tweede. Foto: Frank Vinkenvleugel
Old Dutch eindigde op plek 3. Foto: Frank Vinkenvleugel
Op plek vier eindigden de Grensstoters. Foto: Frank Vinkenvleugel
De afstoot van de finalepartij. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel