Bert en Iris van de stichting Stolpersteine bezig met plaatsen van de bordjes. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bert en Iris van de stichting Stolpersteine bezig met plaatsen van de bordjes. Foto: Frank Vinkenvleugel

Naambordjes markeren graven in Dinxperlo

DINXPERLO - In het kader van 75 jaar Samen Vrijheid Vieren zijn in de periode 29 maart tot eind september op zes begraafplaatsen in de gemeente Aalten de graven gemarkeerd van de mensen die zijn omgekomen in de periode 1940-1945. Helaas moesten de geplande herdenkingsceremonies afgelast worden vanwege de coronacrisis. Ook op de Oude Begraafplaats aan het Kerkhofpad in Dinxperlo zijn 41 naambordjes geplaatst op de graven en een namenbord van alle slachtoffers bij de ingang van het kerkhof.

Iris Jansen en Bert Wesseloo van Stichting Stolpersteine Dinxperlo: "We zijn blij dat we alsnog in de gelegenheid waren om dit uit te voeren. In de aanloop naar 29 maart is er veel werk verricht door de vrijwilligers op de begraafplaats. Het klinkt misschien vreemd, maar de begraafplaats is nu weer een kleine plek van bezinning en een groene oase in het dorp geworden. Het is fijn om te zien dat veel mensen er nu weer een kijkje komen nemen. Het was niet altijd eenvoudig om de graven van de slachtoffers terug te vinden, maar de meesten liggen bijeen midden op de begraafplaats. Helaas hebben we ondanks de hulp van de gemeente enkele graven niet meer kunnen traceren. De informatie over de graven is niet altijd goed gedocumenteerd. We hopen dat familieleden van de slachtoffers kunnen aangeven wat de precieze plek is. Verder zijn er onder andere zeven bordjes tussen de graven geplaatst voor de slachtoffers die op de R.K. Begraafplaats in Breedenbroek begraven liggen. Ook is er een bordje voor de twee Russische krijgsgevangenen die zijn omgekomen op 't Beggelder. Zij lagen hier begraven maar hun graven zijn destijds geruimd vanwege de bouw van het mortuarium. Burgemeester Verbeek hebben we ook herdacht met een naambordje. Hij heeft zoveel gedaan om Joodse vluchtelingen te redden, dat heeft hem tenslotte zijn positie en naam gekost. Voor ons staat hij symbool voor de Joodse inwoners die vermoord zijn tijdens de Holocaust. De mooie naambordjes zijn mogelijk gemaakt door een match tijdens de Beursvloer in november an de Aaltense Uitdaging. We zijn Dominik Tempels van Aalders bv uit De Heurne, Jacob te Kamp van JTK uit Dinxperlo en Joop te Linde van J2M heel dankbaar voor de geweldige samenwerking. Het is fijn te weten dat dit initiatief breed gedragen wordt. We hopen dit jaar de herdenking alsnog te kunnen organiseren."

Mensen die informatie of opmerkingen hebben, kunnen mailen naar info@stolpersteinedinxperlo.nl.

De foto's zijn gemaakt door Frank Vinkenvleugel.

Onder de foto's van de graven ziet u een lijst met namen van de slachtoffers. De nummers van die chronolische lijst combineren met de nummers onder de foto. Vanwege het gebruik van familiegraven is in enkele gevallen sprake van een gecombineerde foto voor meerdere slachtoffers. Dat geldt voor foto 007 (combi met 015), foto 009 (combi met 010, 011,012 en 013), foto 020 (combi met 035), foto 025 (combi met 26), foto 27 (combi met 28 en 19).

Links het herinneringsbord met alle namen. Foto: Frank Vinkenvleugel