Het Avia-tankstation in Suderwick. Foto: Waltraud Wensink
Het Avia-tankstation in Suderwick. Foto: Waltraud Wensink

Grenzen dicht of niet?

DINXPERWICK - Het coronavirus heeft zo ongeveer de hele wereld in zijn greep, ook Dinxperlo en Suderwick. Nu was er sprake van het sluiten van de grenzen door Duitsland. Dat land heeft Nederland bestempeld als risicovol gebied. Er was daarom in Duitsland zelfs even sprake van algehele sluiting van de grenzen, waarbij iedereen die in Nederland was geweest, voor veertien dagen in thuisquarantaine zou moeten, ook als hij geen ziekteverschijnselen vertoont. Dat zou natuurlijk in een plaats als 'Dinxperwick' grote problemen opleveren. De grens loopt midden over de Heelweg/Hellweg, er is veel 'grensverkeer' over en weer, voor wonen, werk, boodschappen, enzovoorts. Gelukkig liep het zo'n vaart niet, maar het grensverkeer wordt wel beperkt. Even boodschappen doen over de grens, of goedkoop tanken in Duitsland, dat zit er voor de meeste mensen niet meer in. De grens over om te werken, dat mag wel. Er wordt vanaf vrijdag gecontroleerd op overtreden van die regel.

Door Waltraud Wensink

Wie mensen op straat er naar vraagt, krijgt verschillende reacties. Waar de een zegt 'Dan doe je de boodschappen of dat tanken maar in eigen land', zegt de ander: 'Ach, Suderwick en Dinxperlo, dat is gelijk. We zijn niet voor niks Dinxperwick'.

'Keine Panik bij Avia bitte'
Bij Avia in Suderwick werkt Ronja Masselink, Duitse van geboorte, wonend in Dinxperlo. Toen vorige week sprake was van sluiting van de grenzen, werd het een gekkenhuis bij de Avia Tankstelle. Ronja: "De beslissing was nog niet eens officieel, er moest nog uitspraak worden gedaan over streng de sluiting van de grenzen zou worden, maar het was meteen een gekkenhuis aan de pomp. Het werd zo ontzettend druk: gauw nog even de tank volgooien, en ook nog maar een paar jerrycans vullen, en de sigaretten gingen met sloffen tegelijk over de toonbank. Maandagmorgen (30 maart; red.) was de benzine al op door dat gehamster." Normaal gesproken komt op maandagavond de tankwagen om de voorraad aan te vullen maar nu moest die vrachtwagen al eerder komen.

Ronja: "Natuurlijk is het lastig als je te horen krijgt dat je niet kan tanken totdat de voorraad is aangevuld. Maar als iedereen zich nou eens normaal gedraagt en niet zo hamstert, gaat het best goed. En vooral: gedraag je even normaal. Op een gegeven moment was er zelfs een klant die zijn boosheid op mij afreageerde, alsof het mijn schuld was dat er geen benzine meer was. Dat gaat dan echt te ver."

Ze werd ook helemaal gek van elke keer de vraag 'of de grens dichtgaat'. "Als je die vraag één of twee keer krijgt, is het nog te doen, maar als je tachtig keer dezelfde vraag krijgt ... En als ik dan 'nee' zei, hadden de meeste vragenstellers al hun antwoord klaar: 'Jawel, ze gaan wel dicht want ik heb gehoord dat ...'. Iedereen is er onzeker over vooral ook omdat Suderwick en Dinxperlo zo verweven zijn."

"Wat de maatregelen betreft doen we een beroep op onze klanten om vooral die anderhalve meter afstand te bewaren, goed handen wassen na het tanken, draag bijvoorbeeld wegwerphandschoenen en neem desinfecterende handgel mee. Wij verwachten en hopen dat er in Dinxperwick gewoon getankt kan worden. Maar het blijft zo dat voor iedereen het advies geldt, of hij nu Duits of Nederlands is: blijf thuis! Ga alleen van huis als het echt moet en maak er geen plezierritje van."

Dinxperse kant
Ook aan de Dinxperse kant is te merken dat er minder klanten komen, omdat mensen thuis blijven. Peters Specialiteiten in Dinxperlo merkt het ook. Peter: "Dat geldt niet alleen voor ons maar voor iedereen. Wij hebben normaal gesproken naast onze Dinxperlose klanten ook een groot aantal Duitse consumenten. Die klandizie valt nu grotendeels weg en dat merken we natuurlijk goed. Afstand houden en hygiënemaatregelen volgen, dat doen wij natuurlijk ook, in de winkel. Ik denk dat de grootste teruggang qua klanten komt doordat feestjes, verjaardagen, en dergelijke niet doorgaan. Mensen hebben nu gewoon geen geschenken nodig, en daarvoor komt iedereen toch vaak naar onze winkel. Maar ik snap trouwens best dat ze proberen het grensverkeer te beperken. Dat is gewoon nodig, in ieders belang, om corona een halt toe te roepen."

De prioriteit ligt voor nu op een ander vlak, en samen moeten we zien dat we het te boven komen. Dus bewaar afstand, houd je aan de hygiënemaatregelen en blijf zoveel mogelijk thuis.

Peter Kroesen bij de ingang van zijn winkel. Foto: Frank Vinkenvleugel