Aandacht voor de zorg voor kwetsbare mensen thuis

AALTEN - Wie momenteel zorgt voor een kwetsbaar persoon in zijn omgeving heeft het nu misschien wel extra zwaar doordat thuiszorg soms minder wordt en dagopvang beperkt is. Om te zorgen dat kwetsbare mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven hebben het ministerie van VWS, de VNG en MantelzorgNL daarom de 'Richtlijn mantelzorgondersteuning' vastgesteld.

In de 'Richtlijn Mantelzorgondersteuning' staat beschreven hoe passende ondersteuning geboden kan worden aan mantelzorgers zodat zij het kunnen volhouden en kunnen blijven zorgen voor hun kwetsbare thuiswonende familielid of andere naaste. Centraal daarbij staat de 'Zorgladder Mantelzorg' die door bovengenoemde partijen is opgesteld.

Zorgladder Mantelzorg
De Zorgladder Mantelzorg geeft in 5 stappen aan voor welke hulp mantelzorgers in aanmerking kunnen komen als ze het niet meer redden. En wie ze kunnen aanspreken voor de hulp. De eerste stappen gaan over wat ze zelf (meer) kunnen doen, en hoe ze daarbij hulp kunnen vragen aan anderen. De mensen die tot 2 à 3 keer per week voor een ander zorgen zullen het hier zoveel mogelijk mee moeten redden. De mantelzorgers die dagelijks zorgen of die inwonen bij diegene voor wie ze zorgen, en die het met de eerste stappen niet redden, worden in de volgende stappen verwezen naar ondersteuning via de gemeente en vervolgens naar ondersteuning door thuiszorg. Dat geldt ook voor mantelzorgers die zelf kwetsbaar zijn. Als laatste en vijfde stap komt opvang van de kwetsbare naaste elders, en crisishulp in beeld.

VIT-hulp bij mantelzorg
Voor vragen hierover of over een specifieke persoonlijke situatie kan men terecht bij VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulenten zijn er om vragen te beantwoorden, om mee te denken over de dingen waar iemand tegenaan loopt en om een luisterend oor te bieden. Alle werkdagen zijn zij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur, en ook op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via tel. 0544-82 00 00.