Goed gebruik gemaakt van financiële ondersteuning voor kleine zelfstandigen

'Mooi om te zien dat het eenvoudig kan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Een maand geleden maakte de regering bekend dat er een omvangrijk steunpakket komt voor ondernemers. Onderdeel daarvan is een financiële regeling voor kleine zelfstandigen en zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers). Het is de enige regeling waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. "Voor Aalten zijn er sindsdien 344 aanvragen voor inkomensondersteuning binnen gekomen", zegt wethouder Joop Wikkerink.

Regeling voor drie maanden
De regeling wordt uitgevoerd door de gezamenlijke Sociale Dienst van de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek, Laborijn. "In het hele werkgebied van Laborijn zijn 2100 aanvragen ingediend. Zo'n 17% komt uit Aalten", zegt de wethouder. De kleine zelfstandigen hadden ook de mogelijkheid om een voorschot aan te vragen. Daarvan is in 1800 gevallen gebruik van gemaakt. Voor Aalten is dat aantal 243. De regeling geldt in eerste instantie voor drie maanden. Alleenstaanden krijgen een bijdrage van ongeveer 1050 euro, mensen met een partner ongeveer 1500 euro. "Het geld is bedoeld voor boodschappen en de vaste lasten."

Voor afhandeling extra personeel ingezet
Het verschil met de bestaande regelingen voor inkomensondersteuning is dat deze financiële steun snel en eenvoudig kan worden toegekend. De aanvrager moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel en moet vorig jaar al een onderneming hebben gehad. Op het aanvraagformulier moet worden toegelicht worden waarom er sprake is van inkomstenderving. "Er wordt nu niet gekeken naar het inkomen van de partner of naar spaargelden", zegt Wikkerink. Ook wordt de steun niet verrekend met de inkomsten die nog wel binnenkomen en hoeft niets terug betaald te worden. Om alle aanvragen af te handelen, er moeten nog wel officiële beschikkingen gemaakt en verstuurd worden, heeft Laborijn tijdelijk extra personeel ingehuurd.

Uitgaan van vertrouwen
"Het maken van zo'n beschikking kost anderhalf uur", zegt de wethouder. "Die extra medewerkers komen uit het hele land en werken allemaal vanaf huis." Wikkerink heeft gesproken met de medewerkers van Laborijn en die zijn tevreden over het verloop van de regeling. "Het is mooi om te zien dat het allemaal eenvoudiger kan en dat er niet eerst een enorme hoeveelheid regels geformuleerd moet worden. Deze regeling gaat uit van vertrouwen in de aanvragers. Dat scheelt een hoop werk en vergroot de snelheid." De wethouder hoopt dat uit deze coronacrisis de leer wordt getrokken dat het minder bureaucratisch kan. Kleine zelfstandigen hebben daarnaast de mogelijkheid om een lening tot maximaal 10.500 euro aan te vragen. Voor Aalten zijn er 35 aanvragen. "Deze regeling is bedoeld voor de ondernemers die hogere vaste lasten hebben vanwege bijvoorbeeld een bedrijfsauto." Als de regeling door de aanhoudende crisis verlengd zal worden, verwacht wethouder wel dat er meer voorwaarden komen.