Prairie

Als kind droomde ik altijd over de prairie. Dat kwam omdat ik de boeken over Arendsoog en Witte Veder en Old Shatterhand en Winnetou las. De laatste twee helden, een creatie van de Duitser Karl May, waren snel favoriet. Elke gelegenheid greep ik aan om over hun avonturen te lezen.

Boekhandel Baarschers had alle 50 Karl May-pockets. Als ik er één uit had, kocht ik van mijn gespaarde zakgeld de volgende. Ze speelden zich niet allemaal op de prairie af, want Karl May schreef ook over het Midden Oosten en Zuid Amerika. Dankzij hem wist ik al snel veel van de wereld, want hij was overal geweest.

Dat later bleek dat hij nergens was geweest en alles had verzonnen, maakte niet uit. Met een rijke fantasie is niets mis. Niet veel later maakte ik kennis met de films over Old Shatterhand, Winnetou, Old Surehand en al die andere prachtfiguren. Geweldig vond ik ze. Vooral de landschappen waarin ze zich afspeelden. De prairies waren nog mooier dan ik dacht.

Later las ik dat de films niet op de prairies in Amerika waren opgenomen, maar in voormalig Joegoslavië. Dat was niet erg, want ik had ook westerns met John Wayne gezien en ervaren dat de prairie er in die films net zo uitzag. Het verlangen naar de prairie werd groter en groter. Ik ging sparen voor een huifkartocht door Amerika.

Die tocht kwam er nooit, want ik ben niet zo’n goede spaarder. Gelukkig was er de fantasie. Ik was mijn eigen prairieavonturen gaan schrijven. De volgeschreven schriftjes heb ik nog steeds en een enkele keer blader en lees ik er nog in. Ik geniet dan weer van mijn prairie, waarin ik als een bekwame woudloper en indianenvriend rond liep. De slechteriken schakelde ik allemaal uit.

Het verlangen naar de prairie is nooit helemaal verdwenen. Daarom las ik met genoegen het bericht dat de gemeente Aalten de dorpscentra gaat vergroenen. Dat is sowieso een goed idee, want zodra je in de winkelstraten komt is de herinnering aan het aantrekkelijke buitengebied verdwenen. Meer dan een enkele boom of saaie bloembak zie je niet. Dat kan beter.

Daarom komen er gevels met klimplanten en overal bloembakken en -perken met prairieplanten. Cactussen, wuivende grassen, die hoog worden, ik zie het helemaal voor. De prairieplanten zullen het goed doen, want de temperatuur in de bebouwde kom is tegenwoordig in de zomer gelijk aan die in de prairie. Misschien is dit ook een stimulans voor de winkeliers om eens per jaar een Old Shatterhand-festiviteit te organiseren. Ik zal er zeker bij aanwezig zijn en doe in mijn cowboypak graag mee.