Gerrit van Veen (links) en Steffan Rexwinkel overhandigen samen een BAD-biljet aan Jamal Rashkani. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerrit van Veen (links) en Steffan Rexwinkel overhandigen samen een BAD-biljet aan Jamal Rashkani. Foto: Frank Vinkenvleugel

BAD-biljetten voor Bredevoort, Aalten en Dinxperlo

BREDEVOORT/AALTEN/DINXPERLO - In Bredevoort, Aalten en Dinxperlo kan binnenkort betaald worden met het BAD-biljet. Een initiatief dat lokale ondernemers gaat steunen ten tijde van de coronacrisis, bedacht door Richard Jongetjes, Talentverbinder, in samenwerking met Stichting Aalten Promotie (SAP), Ondernemersfonds Dinxperlo (OFD), Figulus Welzijn, De Aaltense Uitdaging en de Provincie Gelderland. Door de Provincie Gelderland is 10.000 euro ter beschikking gesteld voor dit initiatief.

Door Kristel te Bokkel

Een BAD-biljet is een biljet waarmee organisaties, bedrijven en instellingen mensen een blijk van waardering kunnen geven en tegelijkertijd de lokale middenstand kunnen ondersteunen. De initiatiefnemers wilden graag iets doen om het mensen en ondernemers wat gemakkelijker te maken in tijden van crisis. Steffan Rexwinkel van Figulus: “Hoe kun je gelden genereren die we uitgeven aan mensen die mooie dingen doen vanwege corona, maar hoe kunnen we tegelijkertijd ook de lokale middenstand steunen? Met het BAD-biljet helpen we beiden: we belonen mooie initiatieven met 'geld' dat terugvloeit naar de lokale ondernemers.” Gerrit van Veen van de OFD vult aan: “Het plan werd binnen drie dagen goedgekeurd door de Provincie.”

Leuke

initiatieven

belonen én

tegelijk

de lokale

ondernemers

steunen


Vooralsnog kunnen alleen bedrijven, instanties en instellingen een BAD-biljet geven aan diegene die zich positief inzet ten tijde van de coronacrisis. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan muzikanten die vrijwillig optreden bij verzorgingshuizen,” aldus Rexwinkel. De biljetten zijn uit te geven in Bredevoort, Aalten en Dinxperlo (vandaar BAD). Op het BAD-biljet wordt aangegeven of het biljet uitgegeven kan worden bij een specifieke winkel of dat het bij een winkel naar keuze besteed kan worden. “Er komt een lijst met de deelnemende winkels op de website van Figulus, de OFD en SAP,” aldus Steffan Rexwinkel.

Van Veen: “Het is een prachtig initiatief en iedereen die we erover spreken is enthousiast. Bij veel winkeliers zijn we inmiddels langs geweest en nadat we de uitleg gegeven hebben zeggen ze eigenlijk allemaal: hier kun je geen nee tegen zeggen.” Wat beide mannen van veel ondernemers horen is dat de mensen zich steeds een beetje meer bewust worden van het belang om lokaal te kopen.

“Dat is ook wat we zo belangrijk vinden aan het BAD-biljet. Die bewustwording lokaal geld uit te geven. Samen zorgen we ervoor dat de winkeliers kunnen blijven bestaan. Je woont hier, dus heb je ook de morele plicht om hier te kopen. Zeker nu,” aldus Rexwinkel.

In de toekomst hopen de initiatiefnemers op een uitbreiding van het BAD-biljet. Het biljet kan dan ook gezien worden als een pilot. “We hopen dat het BAD-biljet in de toekomst voor iedereen te verkrijgen is en het dus bijvoorbeeld ook als verjaardagscadeau gegeven kan worden,” aldus de initiatiefnemers, waarna hij vervolgt: “Daarnaast zouden we het mooi vinden om daadwerkelijk officieel lokaal geld, BAD-geld, te introduceren.”

Wie vragen heeft over het BAD-biljet kan terecht bij Steffan Rexwinkel, s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of tel. 06 14606660.

Het BAD-biljet. Foto: Frank Vinkenvleugel