De kinderen Neevel en Riek Heesen bij het informatiebord over De Klumpender. Foto: Frank Vinkenvleugel
De kinderen Neevel en Riek Heesen bij het informatiebord over De Klumpender. Foto: Frank Vinkenvleugel

Paneel over De Klumpener

DINXPERLO - Een karakteristiek paneel met historische informatie over boerderij De Klumpender is geplaatst op Het Beggelder in Dinxperlo. Het paneel staat aan de Rietstapperweg aan de rand van wat vroeger het erfperceel was.

Ter plekke herinnert niets meer aan de mooie akkers, weilanden en karakteristieke boerderijen die er stonden. Ze zijn verdwenen en tot een vlak, deels bebouwd industrieterrein geworden. Met een paneel met een zorgvuldig gekozen tekst en twee mooie foto’s van de schuilkelder en de boerderij en omgeving, wordt in beeld gebracht hoe het was. René Westendorp en Freek Diersen zien hiermee hun inspanningen beloond. Een stukje historie wordt ermee weergegeven in woord en beeld. De schuilkelder, eigenlijk gebouwd voor een ander doel, was aan in de Tweede Wereldoorlog een redelijk veilige plek. De boerderij, die bij de bevrijding van Dinxperlo zwaar onder vuur lag, was getekend door inslagen van kogels en granaten.

De onthulling van het paneel werd gedaan door leden van de familie Neevel die woonde op De Klumpender. Riek Heezen-Neevel, die tevens de tekst schreef over het verblijf in de schuilkelder, verwijderde het lint waarmee het doek om het paneel vastzat, zodat haar neef Henk en nicht Thea Neevel met twee 'heuigavels' het doek konden verwijderen en het paneel konden onthullen. Diverse leden van de familie Neevel waren aanwezig bij de onthulling., alsmede enkele buren. Johan Neevel bedankte voor de warme manier van samenwerken en voor het mooie resultaat. Daarna werd er met elkaar een toost uitgebracht.

Johan spreekt een dankwoord namens de familie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Freek Diersen spreekt de familie toe. Foto: Frank Vinkenvleugel
De jongste Neevel, Thea, en de oudste, Henk, onthullen het informatiebord. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
De familie applaudisseert voor het initiatief. Foto: Frank Vinkenvleugel
Riek Heezen verwijdert het lint, zodat de onthulling kan plaatsvinden. Foto: Frank Vinkenvleugel
De kinderen Neevel bij het bord met informatie over De Klumpender. Foto: Frank Vinkenvleugel
Riek Heesen. Foto: Frank Vinkenvleugel