Fietsen langs akkerranden. Voorop wethouder Ted Kok en Gerrit Rougoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Fietsen langs akkerranden. Voorop wethouder Ted Kok en Gerrit Rougoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Steeds meer akkerranden in gemeente Aalten

Vervolg van de voorpagina

DE HEURNE – Het aantal deelnemers aan het jaarlijkse akkerrandenproject neemt nog steeds toe. Dat vertelde Gerrit Rougoor van de werkgroep akkerranden bij de officiële start van het project bij ’t Vorster in De Heurne. “Steeds meer particulieren doen mee.” Volgens wethouder Ted Kok zijn de akkerranden niet meer weg te denken. Hij durfde al wel namens de gemeente te zeggen, dat er in de komende jaren opnieuw budget voor zal zijn.

Meerjarenmengsels gebruiken
Het akkerrandenproject startte in 2013. “Het is een vaste waarde geworden”, zei wethouder Ted Kok, “Steeds meer mensen zijn enthousiast. Het heeft een meervoudig doel. De randen zijn mooi en goed voor de biodiversiteit, de patrijs en de toerist. Daardoor is het een kleine economische drager.” Gerrit Rougoor is al jaren een van de drijvende krachten achter het project. Drie droge jaren achter elkaar hebben voor problemen gezorgd. “Daardoor kwamen de akkerranden pas laat in bloei en soms helemaal niet.” Bijkomend probleem was dat soms de melganzenvoet (ook “luzemelde” genoemd) ging overheersen. “Ook deze plant heeft een functie, maar wij zien hem toch liever niet.” Het heeft er zelfs toe geleid dat deelnemers aan het akkerrandenproject zijn afgehaakt. De werkgroep akkerranden heeft nagedacht hoe om te gaan met dit probleem. “We kiezen nu voor een meerjarenmengsel. Dat kun je al in augustus in zaaien. De bloei begint dan al in april en gaat de hele zomer door.”

30 verschillende soorten
Het zaad is wel duurder, maar je hebt er meer jaren wat aan. “Het aantal bloeiende soorten neemt in de loop de jaren wel wat af. Een beetje bijzaaien in het voorjaar kan dan helpen”, zei Rougoor. Er zitten 30 verschillenden soorten in. Rougoor overhandigde wethouder Ted Kok een poster, waarop alle soorten zijn afgebeeld. “Om je goed in te verdiepen. De insecten die op de bloemen afkomen pasten er niet meer bij.” Informatie daarover is wel te vinden in het mini-informatiecentrum van Gerrit Rougoor aan de Sniedersdijk, niet ver van de vlaskolken. Daar liggen ook enkele akkerranden, die momenteel uitbundig bloeien. Het is een fraaie plek om eens langs te fietsen en af te stappen.

Wethouder Kok met de afbeelding van de 30 planten uit de akkerranden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bloeiende akkerrand. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het informatiecentrum van Gerrit Rougoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp