Gemeenteraad stemt in met aanpak tijdelijke huurwoningen kleine kernen

AALTEN – Wethouder Ted Kok kan verder werken aan het realiseren van tijdelijke en betaalbare huurwoningen in de kleine kernen van Aalten. De gemeenteraad stemde op dinsdag 7 juli in met het plan van aanpak. Kok kwam in de raadsvergadering van november met het idee om zelf het initiatief voor de bouw van starterswoningen voor jongeren te nemen. “We wisten toen nog niet hoe. We zijn de eerste die het op deze manier doen. Ik garandeer niet dat er geen problemen onderweg zijn. We springen samen in het diepe.”

Door Bernhard Harfsterkamp

In de raadsvergadering was alleen nog enige discussie over een motie en een amendement. D66 en ChristenUnie vonden het onderdeel “maatschappelijke binding” te smal geformuleerd. Gerloeske Nijland (D66) stelde voor ook jongeren in aanmerking te laten komen voor zo’n tijdelijke woning, die binding hebben met een kern omdat ze er in het verenigingsleven actief zijn of er brede sociale contacten hebben. Gerbert Navis (VVD) was zeer verheugd over het plan van aanpak. “Eindelijk komt er meer ruimte. Wethouder Kok is uit zijn winterslaap ontwaakt. Het is een prachtig innovatief voorstel. Verjonging van de kleine kernen is belangrijk, complimenten voor de vasthoudende buurtschapsverenigingen.” Hij stelde met een motie een kleine toevoeging voor. De VVD wil de coöperatie, die verantwoordelijk zal zijn voor het verhuren, de mogelijkheid geven de huur te kunnen indexeren. “Dat hoeft niet, maar het mag wel om tekorten te voorkomen.”

Geen tijd voor zomerslaap
Wethouder Kok reageerde dat hij al wakker was voordat de winter was begonnen. Hij was blij met de behandeling van het plan van aanpak tot nu toe en de brede steun ervoor. Hij hoopt nog steeds dat de eerste woningen begin 2021 gerealiseerd zijn, ook omdat de gemeenteraad in “deze sombere tijden” er een krediet van ruim een miljoen voor ter beschikking stelt. “In de komende weken zijn er gesprekken met de buurtschappen en werken we het plan verder uit. Er komt ook geen zomerslaap, die zit er niet in.” De wethouder heeft vertrouwen dat de coöperatie een ruime definitie geeft aan het begrip sociale binding. Het amendement van D66 en CU ontraadde hij daarom. Ook gaf hij aan dat de coöperatie de bevoegdheid heeft de huur te indexeren. “Ik snap de strekking van de motie, maar die wordt al vanzelf uitgevoerd.” Amendement en motie werden daarna ingetrokken. De wethouder toonde zich blij dat nu een volgende stap wordt gezet. “Het wordt proberen, vallen, opstaan en uitvinden, zonder in slaap te vallen.”

Jonge vluchtelingen
Griekenland heeft al enige tijd geleden alle Europese landen het verzoek gedaan om 2500 van de meest kwetsbare vluchtelingen, die daar in de vluchtelingenkampen verblijven, op te vangen. Het gaat om jonge alleen reizende vluchtelingen. Duitsland heeft zich al bereid verklaard een deel van deze groep op te vangen. De Nederlandse regering wil niet meewerken. Steeds meer gemeenten zijn echter wel bereid om een deel van die vluchtelingen op te vangen. Ook Aalten voegt zich nu aan dat rijtje toe. De Progressieve Partij en de ChristenUnie dienden hiertoe een motie in. Behalve de VVD stemden alle fracties voor. Aangedrongen wordt om via de Vereniging Nederlandse Gemeenten bij de regering te bepleiten de opvang mogelijk te maken. In de motie wordt ook gevraagd om samen met de andere gemeenten in de Achterhoek de mogelijkheden voor opvang te onderzoeken.