De apotheek is één van de eerste gebruikers. Foto: Frank Vinkenvleugel
De apotheek is één van de eerste gebruikers. Foto: Frank Vinkenvleugel

Voormalige
gemeentehuis wordt gezondheidscentrum

DINXPERLO - Het voormalige gemeentehuis van Dinxperlo wordt een gezondheidscentrum. Het pand, waarvan het oudste deel uit 1938 stamt en een gemeentelijk monument is, is prachtig verbouwd en opgeknapt met veel gevoel voor de historische aspecten van het gebouw én voor de liefde van de Dinxperloërs voor 'hun' gemeentehuis. Eigenaar en ontwikkelaar Guus Mastebroek: "Ik vind het mooi dat we op deze manier het gemeentehuis 'terug kunnen geven' aan Dinxperlo." Met ingang van maandag 14 september gaan de eerste gebruikers van het gezondheidscentrum aan de slag in hun nieuwe onderkomen: de Benu-apotheek Dinxperlo, links in het gebouw, en Fysio Raadhuys van Rob Mastebroek, op de bovenverdieping links. Over een maand volgen de huisartsen en ook de andere gebruikers trekken de komende tijd in het pand.

Door Lydia ter Welle

Met die laatste gebruiker, Rob Mastebroek, inderdaad: zoon van, komen we gelijk bij de veroorzaker van dit immense project. Guus Mastebroek vertelt: "Rob is fysiotherapeut en heeft de afgelopen jaren in Arnhem ervaring opgedaan in zijn vak. Hij vertelde een paar jaar geleden dat hij graag terug wilde keren naar Dinxperlo, om hier een eigen praktijk op te bouwen. Of ik eens rond wilde kijken naar een geschikte locatie. In die tijd stond dit pand al leeg. Maar wat kun je nu realiseren in een dergelijk groot pand? Ik ben eens gaan rondvragen en overleggen met de makelaar en zo kwam ik op het idee van het gezondheidscentrum: een gebouw waarin allerlei aan gezondheid gerelateerde disciplines een onderdak kunnen krijgen. Het bleek dat de huisartsen De Boer en Martens zich aan het oriënteren waren om hun locatie mogelijk te vernieuwen of eventueel iets anders te zoeken. Ook de Benu apotheek dacht over verbouwen dan wel verhuizen naar een andere locatie. Voeg daarbij Rob die een ruimte met wachtkamer, behandelkamer(s) en oefenzaal zocht. Zo had ik er al drie gebruikers voor. Na gesprekken met de huisartsen en apotheker heb ik toen het pand gekocht. Eigenlijk alleen vertrouwend op de mondelinge afspraak met die drie toekomstige gebruikers, en vertrouwend op mijn gevoel dat het zou lukken om op deze manier dit mooie gebouw, waar voor velen herinneringen liggen in de trouwzaal, te behouden voor Dinxperlo."

En toen begon het grote plannen. Architect Jan Renskers was verantwoordelijk voor het ontwerp van de indeling van het gebouw, met niet alleen het monumentale deel uit 1938, maar ook het aangebouwde deel uit 1980. Het geheel beslaat drie verdiepingen. Alles is aangepakt, vernieuwd, en prachtig verbouwd tot diverse praktijkruimtes, van groot tot wat kleiner, maar allemaal prachtig in stijl afgewerkt. Zo krijgen de huisartsen een eigen deel in het monumentale pand. Vrijwel het hele gedeelte op de begane grond wordt hun domein. In de overige ruimten op de begane grond komen, naast de apotheek, andere gezondheid-gerelateerde praktijken, net als op de eerste verdieping, naast Fysio Raadhuys van Rob Mastebroek. Een verloskundigenpraktijk, podotherapeut, Cesartherapeut en een logopediepraktijk hebben al hun interesse uitgesproken, maar ook organisaties als Careaz, IrisZorg en GGNet willen graag. Vrijwel alle ruimtes zijn verhuurd of er ligt een optie op verhuur. "Ik heb er vertrouwen in dat ook de laatste ruimten, in het souterrain aan de achterzijde, waar vroeger gemeentewerken zat, verhuurd zullen worden", zegt Guus. In het souterrain wordt ook een plek ingericht voor het beheer van het gebouw. "Er zal op gezette tijden iemand aanwezig zijn, als een soort van huismeester", aldus Guus.

Bij een rondleiding door het pand, beginnend aan de buitenzijde, wijst Guus op allerlei authentieke details, zoals het wapen van de voormalige gemeente Dinxperlo, en gedenkstenen die herinneren aan de binding met het Koningshuis. "Sommige ervan zijn verplaatst, voorzichtig, omdat ze na de verbouwing niet op de oorspronkelijke plek konden blijven zitten." Zo zijn de monumentale deuren van het monument behouden, hoewel niet meer te gebruiken, en is zelfs het oude ronde bordes in ere hersteld. De bijzondere oranje gekleurde liftschacht is aan het zicht onttrokken door een ombouw, in een rustige kleurstelling. Alle plafonds zijn vernieuwd, vloeren van hout (op de verdieping) werden vervangen door betonnen vloeren, en alles is even fraai afgewerkt, in aangename rustige tinten. "Tja, die vloer. Dat is wel een stevige kostenpost, maar dat moest wel, in verband met geluidsoverlast. Dat geld ook voor het vernieuwen van de plafonds, elektra en verwarming. Tijdens het verbouwen is het totale pand volledig gestript en ontdaan van de oude installaties. Alle techniek is vervangen door de nieuwste en energiezuinige systemen. Het pand is nu geheel gasloos, Klimaatbeheersing gebeurt nu door systemen die werken met een warmtepomp, die zorgen voor koelen of verwarmen. Verder is er een compleet nieuw ventilatiesysteem geplaatst dat zorgt voor de zo noodzakelijke luchtverversing in het gehele pand. Maar daarvoor moest aan de achterzijde wel weer het dak worden aangepast, om de installatie te kunnen dragen." Guus is vol lof over de medewerking van bouwbedrijf Klaassen en Installateur Kuiper: "Zij hebben heel goed meegedacht; dat werkte uitstekend."

De vroegere raads- en trouwzaal op de bovenverdieping wordt nu een 'sociale ruimte'. Een ruimte waar de huurders van het gebouw elkaar kunnen ontmoeten, kunnen lunchen, maar waar ook bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst kan worden gehouden door één van de huurders van het pand. Ook zal het mogelijk zijn voor externe partijen om deze ruimte te huren. De zaal heeft de oorspronkelijke ramen en kozijnen behouden; die zijn aan de binnenzijde voorzien van achterzetramen voor de broodnodige isolatie. Overal overheerst een gevoel van ruimte, met rustige maar aantrekkelijke kleuren.

Kortom: Dinxperlo krijgt een prachtig gezondheidscentrum, en krijgt daarmee als het ware het oude gemeentehuis 'terug'.

Guus: "Natuurlijk gaan we nog een feestelijk open huis houden, maar dat doen we pas als iedereen goed geïnstalleerd is in het pand, én als de beperkingen ten gevolge van corona een heel stuk minder zijn. Wanneer? Dat weet ik nog niet. Dat gebeurt in nauw overleg met de gebruikers, en pas als het echt goed kan, op een feestelijke manier."

De achterzetramen in de voormalige raads- en trouwzaal. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ook in de ruimten in het souterrain is ruim voldoende daglicht. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eén van de behouden gedenkstenen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eén van de behouden gedenkstenen.Foto: Frank Vinkenvleugel
Het ventialtiesysteem op het dak. Foto: Frank Vinkenvleugel
De behandelkamer van Fysio Raedhuys, ook al in gebruik. Foto: Frank Vinkenvleugel