Musicalster Pia Douwes vertelt in Amphion haar levensverhaal en geeft twee live masterclasses.  Foto: Simone Leonhartsberger
Musicalster Pia Douwes vertelt in Amphion haar levensverhaal en geeft twee live masterclasses. Foto: Simone Leonhartsberger

'We verwachten dat we iedere avond uitverkocht zijn'

Voor-stellingen in Amphion met een maximum van 180 bezoekers

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Na een totale lockdown en voorzichtige try-outs presenteert schouwburg Amphion het nieuwe theaterprogramma. Tot januari staan er zestig verschillende voorstellingen gepland. Directeur-bestuurder Charles Droste: “We zijn blij en trots dat we ondanks COVID-19 dit programma bekend kunnen maken.” Vanaf nu kan er geboekt worden.Zoals elk jaar is er bij de programmering rekening gehouden met 'voor elk wat wils'.

“Het is ons gelukt om alle genres in huis te krijgen: voorstellingen voor jeugd en familie, toneel, cabaret, muziek (waaronder klassieke muziek), ballet en show. Elke maand hebben we in elk genre een of meerdere voorstellingen. Als je de brochure openslaat of op onze website kijkt zie je bij Jeugd & Familie in oktober Buurman & Buurman en Mylène & Rosanne staan, in november Warboel en in december Thomas de Stoomlocomotief. Liefhebbers van cabaret kunnen in september en december naar drie verschillende voorstellingen, in oktober naar vier en in november naar zeven.”

Nieuwkomers
Natuurlijk komen 'oude getrouwen' weer naar Amphion, zoals Pieter Derks, Frans Miggelbrink en Jandino Asporaat. Ook treedt PHION Orkest van Gelderland & Overijssel op en komt Introdans naar Doetinchem. “Maar er zijn ook verrassende nieuwkomers, artiesten die hun geplande werkzaamheden door COVID-19 niet uit konden voeren, hun creativiteit aanspraken en een totaal ander optreden bedachten. Zoals Freek Bartels, die nu solo gaat met een toneelstuk over het waargebeurde verhaal van de winkelbediende in de echt bestaande winkelstraat onder het huis van Barbara Streisand, en William Spaaij die in kleine bezetting een reconstructie geeft van de dag in 1938 waarop in Amerika paniek uitbrak omdat een hoorspel over de invasie vanuit Mars te levensecht werd gebracht. Een parel onder de nieuwkomers is de band Dri3man, de beste muzikanten van Nederland, die vanuit hun begeleidingsrol nu in de spotlight komen te staan.”

Ook de Ridders van Gelre – bekend van omroep Gelderland – maken voor het eerst de overstap naar theater en nemen het publiek mee op een sprookjesachtige reis door de Gelderse geschiedenis. “De omschakeling van deze artiesten is heel bijzonder. Voor hen en voor ons geldt eigenlijk: je doet een deur dicht en ergens anders gaat er een raam open.”

Kersen op de taart
Als kersen op de taart noemt Droste de Ashton Brothers en Släpstick. “De show van de Ashton Brothers is gebaseerd op de successhow 'Charlatans, a medicine show', waarmee de groep twaalf jaar geleden alleen maar vijfsterren recensies ontving. Rebels, onverschrokken, muzikaal en hilarisch geven ze een medicijn tegen de misère van deze tijd. Hun motto: Lachen is gezond! We hebben deze show maar liefst zeven keer ingepland.” Släpstick treedt vier keer op met 'Happy Hour', waarbij de groep een ode brengt aan Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy.

Anders dan anders
Theater organiseren in coronatijd betekent aanpassen. “Het motto hierbij is: Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.” Nagenoeg alle voorstellingen – ook die van de kleine zaal – worden gespeeld in de grote zaal, met 180 (in plaats van 900) toeschouwers.“ De voorstellingen zijn vaak in kleinere bezetting of kleiner geproduceerd en ze zijn vaak van kortere duur, zodat met twee voorstellingen op een avond de artiesten toch nog enigszins uit de kosten kunnen komen.”Even schakelen voor het publiek is dat bij reservering geen stoel gereserveerd wordt, maar een ticket wordt gekocht. “Je kunt dus zelf geen zitplaats kiezen. Bij binnenkomst in de zaal wordt je plaats aangewezen door onze medewerkers.”

Op de wachtlijst
Droste is positief gestemd over de opkomst. “We verwachten dat we iedere avond uitverkocht zijn. Mocht je willen boeken en ontdek je dat de betreffende voorstelling uitverkocht is, laat je dan op de wachtlijst zetten, want als er plaatsen vrij komen of als we mogen opschalen dan kunnen wij je meteen inseinen.”

Tegoeden die mensen nog hebben staan wegens geannuleerde voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen kunnen nu gebruikt worden.

Hele programma op de website
Naast kijken in de brochure adviseert Droste ook om geregeld de website van Amphion te bezoeken. “Daar staan voorstellingen die we boekten nadat de brochure uitkwam, zoals de voorstelling van musicalster Pia Douwes en pianist Bernd van den Bos. Douwes vertelt hierin haar levensverhaal en geeft twee live masterclasses.”


www.amphion.nl