De afsluitende bijeenkomst. Foto: PR

De afsluitende bijeenkomst. Foto: PR

Projectweek Bosmark-Schaersvoorde zet leerlingen aan tot onderzoek

DINXPERLO - De laatste schoolweek voor de herfstvakantie was een heel bijzondere voor de kinderen van IKC De Bosmark. Want toen ze op maandag de school binnenkwamen was niets zoals ze gewend waren. Allereerst waren daar de lokalen die compleet anders ingericht waren. Sommige kinderen wisten niet eens waar ze moesten gaan zitten en toen ze dan toch een plekje hadden gevonden, vertelde de juffrouw of de meester dat ze deze week heel speciale dingen gingen doen.

Elke groep werkte aan eigen onderwerpen. Een onderwerp dat hun leerkracht heel belangrijk vond, maar waarvoor niet altijd tijd was om aandacht aan te besteden. En -het belangrijkste- de onderwerpen boden de kinderen alle gelegenheid om hun eigen onderzoeken te doen. Want nadoen wat de juffrouw voordoet is misschien wel handig, maar van zelf ontdekken leer je veel meer.

En zo togen alle kinderen van De Bosmark aan het werk met onderwerpen als 'Hoe ontwerp ik een huis dat tegen wateroverlast bestand is?' of 'Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een schilderij of een beeld?' Ook was er een groep die aan de slag ging met de vraag hoe een dierentuin eigenlijk georganiseerd wordt. Allemaal vragen die van de kinderen een onderzoekende houding vergen en die hen stap voor stap bij een eindproduct brengen.
Niet alle onderzoeken hadden per se tot doel om iets te maken. Soms was het onderwerp vooral te doen om nieuwe ervaringen op te doen. Het onderzoeken van smaak, zicht, gehoor of tast.

Ook met leerlingen van Schaervoorde
Terwijl alle restaurants deze week de deuren moesten sluiten, gingen er in Dinxperlo maar liefst twaalf nieuwe restaurants open. Want deze bijzondere onderzoekweek kreeg een extra tintje door de '0-16-samenwerking' van IKC De Bosmark en Schaersvoorde Dinxperlo. En zij kozen voor de vraag: 'Hoe zet je nou eigenlijk een restaurant op?'
Tijdens deze week hebben de leerlingen in gemixte groepen samen een eigen restaurantconcept ontworpen. Bij binnenkomst wisten de leerlingen nog van niks, maar gaandeweg ontrafelden ze het hele reilen en zeilen van een restaurant: van menukaart tot visitekaartjes; van amuse tot signatuurgerecht; van hygiëne tot gastvrijheid; van logo tot interieur; van kwaliteitsbewaking tot boekhouding; van tips van lokale horecaondernemers tot een kritische noot van de Nederlandse Gordon Ramsey; alles moest kloppen. Dit resulteerde uiteindelijk in twaalf prachtig gedekte tafels en twaalf vers bereide maaltijden welke tijdens het 'foodfestival' kritisch beoordeeld werd door onze eigen recensent die onomwonden lovend was over alle restaurants.

De Parelvissers
Maar met welk onderzoek de kinderen ook aan de slag gingen, wat vooral opviel was hoe intensief en actief alle kinderen aan het werk waren. Het leek soms wel of ze harder werkten dan de leerkrachten. En misschien was dat ook wel een beetje de bedoeling. Want het was geen toeval dat de leerkrachten deze week aangrepen om de kinderen eens goed onderzoekend aan het werk te zetten. Deze vorm van leren staat namelijk centraal in De Bosmark. En de leerkrachten willen daar dan ook steeds beter in worden. Om daar weer een volgende stap in te zetten, werd de hulp ingeroepen van een groep die zich 'De Parelvissers' noemt. Deze groep van kunstenaars en pedagogen heeft veel ervaring in het opzetten van projecten rondom onderzoekend leren en richt zich daarin speciaal op de coaching van schoolteams.

In het voorjaar werden daar al een aantal studiemiddagen aan besteed en daaruit ontstonden de plannen voor deze week. Daarin zouden de leerkrachten zich minder bezig hoeven houden met het bewaken van de eindproducten maar meer met het kijken naar hoe de kinderen zelf hun onderzoek vormgaven en uitvoerden. Op die manier zijn ze volgende keer nog beter in staat de kinderen te begeleiden.

De kinderen hebben enorm genoten van deze week en de resultaten van alle groepen waren van hoog niveau.

Speciaal woord van dank aan Broeder en Zuster, Eten bij Rico, café-restaurant Koenders, Mama Jo catering en Noaberz Dinxperlo voor de gastvrijheid en alle tips en informatie die de leerlingen van ze hebben gekregen.

De recensent proeft! Foto: PR
Het atelier van groep 5b. Foto: PR
Ook de kleuters kraken harde noten! Foto: PR
Op de catwalk laten zien wie je wilt zijn. Foto: PR Foto: PR
5…4…3….2….1…go! Foto: PR
Een prachtig gedekte tafel. Foto: PR