uitleg over het planten. Foto: Frank Vinkenvleugel
uitleg over het planten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Heurnse Veld ingeplant door leerlingen De Höve en vrijwilligers

DE HEURNE - Vrijdag, net na de middag, arriveerden alle leerlingen van De Höve voor hun 'boomplantdag'. Volgens een slim uitgedacht coronaprotocol mochten de leerlingen en de vrijwilligers aan de slag met het aanplanten van de bomen en struiken, die konden worden aangeschaft dankzij dankzij een zeer succesvolle sponsoractie van de leerlingen van De Höve. De Band mocht er bij zijn, op voorwaarde dat het coronaprotocol werd gevolgd.

Door Lydia ter Welle

Zo kwam het dat bestuursleden Gideon en Tim van het Kinderbestuur Heurns Veld op afstand vertelden, dat de sponsoractie bijna 7.000 euro had opgeleverd. "Daarvan zijn 1200 inheemse planten en struiken gekocht, en twaalf grotere bomen. Inheems, dat betekent dat ze hier in Nederland thuishoren", vertelt Tim, in het kinderbestuur verantwoordelijk voor alles wat natuur te maken heeft. Voorzitter Gideon vult aan: "Er komt ook een voedsel- en plukbos, met noten- en fruitbomen, en struiken als framboos, bessen en bramen."

Een deel van die bomen en struiken worden door de leerlingen geplant, op aanwijzingen van vrijwilligers. De rest van de bomen en planten werd later op de middag en zaterdag geplant door de vele vrijwilligers, die daarvoor bij voorbaat al een hartelijk applaus kregen van de kinderen. Die zongen vol enthousiasme het ingestudeerde 'Bomenlied', met in het refrein een van meegezongen 'Frisse lucht is veel meer waard dan een miljoen!". Na het planten van wat bomen en struiken kregen de leerlingen allemaal een rondleiding over het terrein, waar iedereen kan sporten, spelen, in de winter schaatsen en in de zomer basketballen, en waar zowel binnen in het gebouw een als buiten tussen de struiken en bomen een klaslokaal is gerealiseerd. Meester Jan van der Horst vertelt: "We gaan dit Heurnse Veld als De Höve goed gebruiken. Er komt minstens eens per week een groep van onze school voor een les hierheen. Dat kan zijn voor een gymles, voor een natuurles, of gewoon voor les buiten in de open lucht. En jongens en meisjes: onthoud goed: jullie waren er bij toen dit zo bijzondere project werd gerealiseerd. Je kan later aan je kinderen vertellen dat jij er bij was, toen hier die bomen en struiken zijn geplant. Dat ga je je altijd herinneren!"

Met de aanplant van het Heurns Veld is het allereerste 'Tiny Forrest' gerealiseerd, dat niet midden tussen de bebouwing ligt, maar helemaal buitenaf.

Het inmiddels vol geplante Heurns Veld. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gideon en Tim worden geïnterviewd, keurig op afstand. Foto: Frank Vinkenvleugel
De kinderen zingen het Bomenlied. Foto: Frank Vinkenvleugel
Voorzitter van het kinderbestuur Gideon tijdens zijn toespraak. Foto: Frank Vinkenvleugel
De kinderen krijgen allemaal een rondleiding over het terrein. Foto: Frank Vinkenvleugel