Saskia Walgemoet (links) en Jacqueline Wolsheimer-Aalderink bij de muur in de school met daarop de kernwaarden voor het onderwijs op De Wegwijzer. Foto: Frank Vinkenvleugel
Saskia Walgemoet (links) en Jacqueline Wolsheimer-Aalderink bij de muur in de school met daarop de kernwaarden voor het onderwijs op De Wegwijzer. Foto: Frank Vinkenvleugel

De Wegwijzer: kleine maar fijne school in Dinxperlo

DINXPERLO - Openbare Basisschool De Wegwijzer in Dinxperlo is de enige openbare school in Dinxperlo. Het is geen erg grote school, maar wel een fijne warme school waar elk kind welkom is. "En daar zijn we trots op", zegt Saskia Walgemoet, directeur van obs De Wegwijzer. Het team van De Wegwijzer werkt hard om er voor te zorgen dat de school alle kinderen een veilige en warme plek kan bieden om te leren. Ongeacht de levensovertuiging, en ook ongeacht het niveau van de leerling. "We streven er naar elk kind individueel precies dát onderwijs te geven, dat bij hem of haar past." Saskia Walgemoet en haar collega Jacqueline Wolsheimer-Aalderink, leerkracht van groep 1/2, vertellen graag over de manier waarop dat gebeurt.

Door Lydia ter Welle

Nieuwsgierigheid, creativiteit, verbondenheid, enthousiasme, kwaliteit, verantwoordelijkheid. Dat zijn de zes kernwaarden van het onderwijs op De Wegwijzer, samen met zes andere openbare scholen in de regio vallend onder Paraat Scholen. Die kernwaarden komen steeds terug in het onderwijs, maar ook in de benadering van ouders. Saskia: "We betrekken graag ouders en grootouders bij wat we doen op school. Nu is dat lastig, omdat vanwege de coronamaatregelen alleen de kinderen en het team toegang hebben tot de school. Maar anders doen we dat graag en zoveel mogelijk. We hebben bijvoorbeeld een ouderapp waarin we leuke dingen delen die op school gebeuren."

Kanjerschool
De Wegwijzer is een Kanjerschool. Dat wil zeggen dat er op school gewerkt wordt volgens de principes van Kanjertraining. Het gaat daarbij om het werken aan onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. Daarbij horen afspraken hoe iedereen met elkaar omgaat op school en daarbuiten. Leerkrachten van De Wegwijzerzijn gecertificeerd om de lessen te geven, waar bij de belangrijkste afspraken steeds weer naar voren komen: we vertrouwen elkaar, we helpen elkaar, niemand speelt de baas, niemand lacht uit en niemand doet zielig.

Talenten naar boven halen
De lessen op De Wegwijzer zijn erop gericht de talenten van kinderen naar boven te halen. Creativiteit en daarbij de eigen inbreng van een kind is belangrijk. Jacqueline: "Kleuters, maar ook oudere kinderen, werken aan allerlei creatieve opdrachten. En het eindresultaat kan echt per kind verschillend zijn. We stimuleren hun creativiteit en eigen inbreng en dat zorgt voor prachtige individuele werkjes." Voor de kleuters werkt De Wegwijzer met de Kleuteruniversiteit. "Dat zou een negatief beeld kunnen geven, alsof ook de kleuters al echt moeten leren. Jonge kinderen leren door spel. Daarop spelen we in met de Kleuteruniversiteit. Aan de hand van thema’s werken we spelenderwijs aan alle leerdoelen. We starten met een prentenboek dat we uitwerken met reken- en taalspelletjes, knutselen, bewegen, zingen, et cetera. Ook de spelhoeken veranderen we. De huishoek is nu bijvoorbeeld een herfstrestaurant. Het is erg leuk om te zien hoe druk de kinderen bezig zijn met het thema. Ook thuis vertellen ze er enthousiast over, horen van ouders!"

Boeiend onderwijs
De Wegwijzer werkt volgens het principe van 'Boeiend onderwijs'. Dat lijkt logisch, want als lessen niet boeien, haken leerlingen af. "Dat klopt, maar het is meer: het betekent ook dat je kinderen leert samenwerken, leert omgaan met gevoel, maar ook met regels en discipline, en dat het gaat om meer dan alleen je hersens. We proberen de kinderen alles bij te brengen wat ze later nodig hebben, in een warme omgeving, waar het kind zich prettig voelt. We streven er naar om het onderwijs spannend te maken: zorgen dat het kind steeds op het puntje van z'n stoel zit om te leren. En dat doen we passend voor elk individu. Want het ene kind leert nu eenmaal beter als het beweegt, en de ander als hij rustig in zijn hoekje zit. En de een leert op het gebied van lezen en taal wat langzamer, maar rekent snel. En het volgende kind juist andersom. We proberen alle kinderen te bedienen met precies dat onderwijs dat zij nodig hebben", legt Saskia uit. Soms kan het daarvoor zinvol zijn, om vooraf een toets af te nemen bij leerlingen, om te bepalen waar ze precies staan in het leerproces. "Als je dat weet, kun je een kind de lesstof op zijn eigen niveau aanbieden", zegt Saskia. Hoewel het onderwijs op De Wegwijzer zoveel mogelijk individueel passend is, werken de kinderen ook vaak in groepjes.

Groepsdoorbrekend
Ook wordt er op De Wegwijzer regelmatig groepsdoorbrekend gewerkt, dus in groepjes van leerlingen van alle leeftijden door elkaar. "Want alle kinderen leren veel van elkaar en vooral ook van werken in groepjes met alle leeftijden door elkaar. En dat vinden ze allemaal leuk", zegt Jacqueline. Bij de lessen wordt - uiteraard - ook gebruik gemaakt van digitale middelen. Bij het rekenonderwijs werkt de school met het systeem Gynzy. Jacqueline: "Een prachtig - digitaal - hulpmiddel. Want nadat er lesstof is uitgelegd, gaan de leerlingen aan de slag. Met behulp van Gynzy krijgt elke leerling het juiste aanbod aan oefeningen. Voor de één wat moeilijker, en voor de ander met oefeningen op een specifiek onderdeel, om de lesstof daarover beter te laten verwerken. De leerkracht kan ook al meteen zien welke leerling al verder kan en welke leerling even wat extra uitleg nodig heeft. Zo blijft het voor alle leerlingen leuk en uitdagend. Want wat je kan, wat je beheerst, is immers - meestal - leuk om te doen. En tegelijk leren kinderen dat het niet erg is om een keer wat extra uitleg nodig te hebben, en dat je er ook dan wel komt, met wat extra hulp en oefening."

Paraatklas
Voor kinderen die juist wat extra uitdaging nodig hebben, omdat ze makkelijk leren, is er de Paraatklas in de school. Saskia legt uit: "De Paraatklas is een bovenschoolse ondersteuning om tegemoet te kunnen komen aan de behoeftes van een (hoog)begaafde leerling. Want een leerling die in de gebruikelijke lesstof geen uitdaging meer vindt, loopt een grote kans om later - in het voortgezet onderwijs - vast te lopen. Want als je gewend bent dat alles 'vanzelf' gaat op school, krijg je het erg moeilijk als dat op het voortgezet onderwijs opeens niet meer zo is. Dat willen we voorkomen, door die leerlingen waar ze dat nodig hebben, lesstof aan te bieden die hen leert om te werken, om een inspanning te leveren om iets onder de knie te krijgen. En die hen leert, dat dat soms niet meteen lukt en dat fouten maken mag, maar dat je er wel komt met wat extra oefening. Zo 'leren kinderen echt om te leren'. Dat kan door aangepaste lesstof, maar ook door ze te laten meedoen in de Paraatklas, met daarin 'gelijkgestemden'."

Saskia en Jacqueline: "We werken er met het hele team dagelijks aan om De Wegwijzer een fijne warme school te laten zijn, waar elk kind les krijgt zoals hij of zij het nodig heeft, om kinderen zo een goede basis te geven voor de rest van hun (school)leven."

Boeiend Onderwijs kent vele facetten. Foto: Frank Vinkenvleugel