Tonnie Obrink behaalt topnotering, met haastige duif vanuit Châlons. Foto: PR

Tonnie Obrink behaalt topnotering, met haastige duif vanuit Châlons. Foto: PR

Haastige topduif Tonnie Obrink snel terug uit Châlons

AALTEN - Tonnie Obrink heeft met een in de vorig jaar zomer geboren duif een super postduif in huis. Tijdens de vlucht vanuit het Franse Châlons-en-Champagne liet zij alle Achterhoekse concurrenten achter zich.

Door de slechte weersituatie op zaterdag werd Châlons-en-Champagne uitgesteld. Enige tijd leek het erop dat er nog gelost zou kunnen worden, maar de weersgesteldheid verbeterde te langzaam en dat leidde uiteindelijk tot uitstel van zaterdag naar zondag.

PV Aalten had met 21 leden 367 duiven bijeengebracht voor deze midfondvlucht, over een afstand die toevalligerwijs ook 367 kilometer bedroeg. Zondagmorgen om 7 uur konden de duiven in Châlons worden gelost. Gezien het stralende weer beloofde het een mooie vlucht te worden en... dat werd het. Zeker voor de Aaltens vereniging.

De duiven hadden een prima vertrek. Ze hadden wel af te rekenen met een straffe noordwesten wind (kracht 3). Maar met de hemelsblauwe lucht, gelardeerd met wat witte wolken ('echt duivenweer'), kon het eigenlijk niet missen of de duiven zouden goed moeten afkomen. Dankzij die prima omstandigheden kwamen de winnende toppers ondanks de tegenwind nog aan een snelheid van bijna 80 km per uur.

Haast
Dé topper van Châlons was een duif van Tonnie Obrink. Een zomerjong van vorig jaar dat in haar geboortejaar alleen aan een paar natour-vluchtjes meedeed. Van deze jaarlingduivin, de ‘432', verraadt het ringnummer al dat ze haast had. Ze wacht het aftellen niet af. Die haast bracht Tonnie de winst van deze vlucht. Een mooie eerste plaats in de Achterhoek tegen 1.310 duiven.
In groter verband - zo bleek later - noteert de '432' ook prachtige klasseringen. In de Afdeling 9 Oost-Nederland behaalt deze superduivin de vierde plaats tegen niet minder dan 10.871 duiven.