19. Money - Pink Floyd

19. Money - Pink Floyd

Money – Pink Floyd (1973)

"De Tour Gaat Altijd Door En Wacht Op Niemand", een gevleugelde uitspraak die van toepassing is als er tijdens de Tour De France een zwaar ongeluk gebeurd. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli tijdens de Tour van 1995 ten val kwam en overleed in de 15de etappe. De dag erna werd er wel gereden, niet gekoerst, maar toch, "The Show Must Go On".

Hieraan moest ik denken toen zaterdag 12 juni de Deense voetballer Christian Eriksen onwel werd en kort daarna minutenlang gereanimeerd werd. Toen later op die avond bekend werd gemaakt dat hij bij kennis was, ging ik er al vanuit dat de wedstrijd Denemarken tegen Finland 'gewoon' uitgespeeld zou worden, "The Show Must Go On" en zo geschiedde. Je kunt hier van alles van vinden en dat werd ook wel geventileerd. Voor mij staat voorop dat er gedacht wordt aan het slachtoffer, de familie en in dit geval aan de spelers die het van dichtbij meegemaakt hebben. Zelf heb ik het eind maart van heel dichtbij meegemaakt en ik kan je zeggen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Het heeft een grotere impact dan dat je verwacht; althans, dat is in mijn geval van toepassing.

De UEFA, de Europese voetbalbond heeft volgens mij in dit geval alleen maar gedacht aan de financiële gevolgen als er niet verder gespeeld zou worden. Natuurlijk speelden ook organisatorische aspecten mee, maar in het voetbal (sport in het algemeen?), is geld te vaak leidend.

Pink Floyd, één van mijn favoriete bands, bracht in 1973 "Money" uit met daarin een aantal passende zinnen. "Money, So They Say, Is The Root Of All Evil Today", geld is de bron van al het kwaad en "Keep Your Hands Off Of My Stack", blijf van mijn (lees UEFA) geld af! "It's No Surprise That They're Giving None Away", ze geven niets weg en dat mag geen verrassing zijn.

Gelukkig lijkt het met Eriksen de goede kant op te gaan en dat de Denen die wedstrijd uiteindelijk verloren hebben, mag geen grote verrassing zijn. De gedachten van de spelers waren ongetwijfeld bij hun teamgenoot en niet die 'belangrijke' EK-wedstrijd. Er zijn nu eenmaal belangrijkere zaken dan een sportwedstrijd. Helaas gaat men daar regelmatig aan voorbij.