De Achterstraat in Aalten. Foto: collectie Leo van der Linde

De Achterstraat in Aalten. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje:
gevangenis aan de Achterstraat

AALTEN - Een ruim honderd jaar oude fotokaart van de Achterstraat Aalten. Het meest kenmerkende gebouw op deze afbeelding is de gevangenis. De naam gevangenis dankt het gebouw aan de cellen die achterin het gebouw waren ondergebracht en waarvan er in de loop der jaren twee zijn verdwenen. De overige vier bleven lang intact. In het begin van de twintigste eeuw woonde in 'de gevangenis' politieagent Blom. Later was het de familie Douma, die in het pand woonde.

Diegenen die in het pand woonden, moesten ook zorgen voor eten van de gevangenen. Na de oorlog is de gevangenis nog in gebruik geweest om er zwarthandelaren en sympathisanten van de Duitse bezetter op te bergen. Later werd het pand door de gemeente Aalten verkocht aan de familie Veldhuis (De Zon). Burgemeester Bekius maakte zich er destijds sterk voor om het verpauperde gebouw te redden. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw begon het verval. Er was van het pand weinig goeds meer over. Hooguit de dikke celdeuren, compleet met doorgeefluik, ooggat en tralies waren nog intact. Er volgde overleg tussen gemeentebestuur en de Vereniging Volkshuisvesting over het pand. Volkshuisvesting voelde er wel voor om het pand te restaureren en inwendig zo te verbouwen dat er een aantal woningen in werden gerealiseerd. Uiteindelijk bleef het pand voor Aalten bewaard. De Achterstraat was de naam van de huidige Prinsenstraat. Het was de bewoners van deze straat al lang een doorn in het oog dat deze mooie straat met trottoirs aan weerszijden, nog altijd de naam 'Achterstraat' had behouden.
De kwestie kwam rond 1934 in de Raad. Hierna werd 'De Achterstraat' officieel omgedoopt in Prinsenstraat. Dit feit werd in 1934 door de bewoners feestelijk gevierd met muziek enz. waarbij tevens een serenade werd gebracht aan een gouden bruidspaar, dat in deze straat woonde. Men maakte er een echt 'Doopfeest' van.

.