Afbeelding

Vamos A La Playa - Righeira (1983)

Bevoorrecht!

Waar zullen we dit jaar naar toe gaan tijdens de vakantie? Een vraag die ik nagenoeg elk jaar stel. We gaan dan zitten en zoeken een mooie plek ergens in Europa uit. Het is een luxe, een voorrecht, dat wij dat kunnen doen, omdat er veel mensen zijn, die zich dat niet kunnen veroorloven en noodgedwongen thuis moeten blijven.

Al van jongs af aan ben ik met kamperen opgegroeid en ik vind dat nog steeds het ultieme vakantie vieren. In een tent, liefst wel in een land waarbij de kans op regen onder de 10% ligt, en dan 14 dagen uitrusten, lezen, zwemmen en sightseeing. Graag een camping aan het water, een meertje of de zee, dat maakt niet zoveel uit. Oostenrijk, Italiƫ of Frankrijk zijn favoriet, dat geldt voor meer Nederlanders, maar dus niet voor iedereen. Ik ben mij ervan bewust dat ik mij gelukkig mag prijzen dat ik dit met mijn vrouw en kinderen heb mogen doen...en nog steeds kan doen.

'Vamos A La Playa' van Righeira was in 1983 een zomerhit. In dat jaar ging ik voor de laatste keer met mijn ouders op vakantie, ergens dichtbij in Duitsland. Daar was geen strand, dus de titel van deze hit sloeg niet op mij dat jaar, 'laten we naar het strand gaan'. Dat gold wel voor de laatste jaren en zeker dit jaar. Een stacaravan, omdat tenten dit jaar niet geplaatst zouden worden op de desbetreffende camping aan de Atlantische Oceaan. Veel meer luxe dan we gewend zijn. Wij houden juist van iets meer eenvoud, zeker tijdens een zomervakantie. Tent, klein gaspitje, en soms met de Wc-rol onder de arm naar een groot toiletgebouw. Dit jaar dus niet, maar of dit onze nieuwe wijze van vakantie vieren gaat worden? Ik weet het niet, maar dit is een luxe probleem. 

Ik schrijf dit terwijl we nog steeds op een camping in het zuiden van Frankrijk staan. Ik voel mij een bevoorrecht mens, zeker als we tijdens het slenteren door de grote Franse stad Bordeaux op elke hoek een zwerver zien staan, zitten of liggen. 

Gedurende het 'werken' aan deze voetnootjes, hoor ik de zee en de zomerse klanken van Righeira. Ze lokken mij als het ware naar het strand, met schepje en emmertje, 'Vamos A La Playa', ik kom eraan!