Hoog water

Langs Aalten trekken alle regenbuien, zeggen sommige bewoners vol overtuiging. Ze hebben daar theorieën over die op het eerste gehoor plausibel zijn. Toch zeg ik altijd meteen: waarom ben ik al vaker nat geworden in Aalten? Ik durf er niet naar toe zonder regenkleding in de fietstas.

Hoe het met de buien de afgelopen week is geweest, weet ik niet, want ik kan niet overal tegelijk zijn. In Winterswijk viel het mee, al regende het enkele dagen lichtjes door. Enkele stortbuien waren daarvoor al gevallen. Er kon veel water richting beken afgevoerd worden.

Die beken hebben hoger water dan gebruikelijk in een niet al te droge zomer, het was nog niet zover dat het water buiten de oevers dreigde te treden. Een enkeling kwam wel op me af en zei dat er veel water uit Duitsland zou komen. “Wateroverlast in Winterswijk en Aalten”, zei hij dreigend. De man overdreef of wist niet waar hij het over had.

De belangrijkste beek die door Aalten stroomt is de Boven-Slinge. Die ontspringt niet ver over de Duitse grens in de buurt van Südlohn. Bij langdurige regenval zal er Duits water Nederland in stromen. Het is toch vooral het regenwater uit Winterswijk en Aalten zelf dat nog steeds te snel naar de beek wordt afgevoerd dat voor stijging zorgt. Het doel van het Waterschap was ooit dat elke regendruppel in Winterswijk binnen twee uur de Oude IJssel heeft bereikt Daarin mondt de Boven-Slinge uit.

Om voor droge voeten in Aalten te zorgen kan bij hoog water de Boven-Slinge al op diverse plekken overstromen. In de Brinkheurne liggen retentiebekkens, die vol kunnen lopen. In de Bekendelle heeft de beek ruimte om te overstromen. Als er daarna nog veel water afgevoerd moet worden, is er even voor Bredevoort een ander groot bekken waarin veel water kan worden opgevangen. De kans dat teveel water door het centrum van Aalten komt is niet groot.

In het verleden was dat anders. In Winterswijk zijn delen van het centrum verschillende keren overstroomt, omdat de Boven-Slinge eigenwijs was en niet richting Aalten wilde gaan. In Aalten zijn de overstromingen van deze beek minder ingrijpend geweest. Ik ken een foto, waarop te zien is dat de beek nabij de Dijkstraat buiten de oevers trad. Dat is lang geleden.

Hoe zal het gaan als langdurige stortbuien in de zomer vaker voorkomen? Het watersysteem van de Boven-Slinge is dan zodanig ingericht dat de beek meer ruimte zal krijgen om te kronkelen. Overal is ruimte om water op te vangen nabij de beek. Het Waterschap gaat dat regelen. Het nieuwe motto wordt: laat elke regendruppel die in Winterswijk en Aalten valt de Oude IJssel nooit bereiken.