Maria Stroet met hond Jordie. Foto Waltraud Wensink
Maria Stroet met hond Jordie. Foto Waltraud Wensink

De paden op, de lanen in langs de grens

Vervolg van de voorpagina

DINXPERLO - Je hoeft er echt niet ver voor te gaan want we beschikken over de meest mooi wandelroutes hier in de buurt. Je kunt kiezen voor een wandelingetje met de kinderen in het Welinkbos of je gaat De Heurne, IJzerlo, Sinderen, Lintelo, Aalten of Breedenbroek in. Ook het wandelen met de hond is erg populair en de meest mooie foto’s staan dan na de wandeling op Facebook. Die foto’s zijn vaak een stimulans voor anderen om diezelfde route ook eens te lopen. En of je nu 3 kilometer of 10 loopt, je bent in ieder geval goed bezig! Iedereen heeft zo zijn of haar eigen reden voor een ommetje of flinke wandeling.

Door Waltraud Wensink

Onze eigen ‘FotoFrank’ loopt al 200 dagen achtereen ‘een Ommetje’. Dit doet hij met de ‘Ommetje-app’ via de Hersenstichting.” Iedere dag een wandeling maken is volgens de hersenstichting belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je wordt productiever en krijgt meer energie. Het helpt je bij het onthaasten en verbetert je creativiteit. Deze app is bijvoorbeeld ook handig wanneer je als werkgever wilt werken aan de hersengezondheid van je medewerkers en hierdoor stress en ziekteverzuim kunt verlagen”. Wandelen kan enorm veel voordelen hebben en is ook nog eens een activiteit waarbij de kans op blessures gering is. Zoek op het internet naar de voordelen van wandelen en je ziet dan ook staan het risico verkleint op depressies, verlaagt het risico op hartaandoeningen met een aantal procenten en verlaagd bijvoorbeeld ook het risico op heupfracturen, mits je niet struikelt over een dikke tak in het bos, dus wel belangrijk dat je goed kijkt waar je loopt. Daarnaast helpt een uurtje wandelen per dag ook bij het verliezen van gewicht als je daar bewust mee bezig bent. Je hoeft echt geen dokter te zijn om dit te erkennen.

In mijn eigen tempo wanneer het mij
uitkomt
De altijd vrolijke Maria Stroet uit Breedenbroek kreeg in 2018 een naar ongeluk op de rotonde in Dinxperlo en moest noodgedwongen na een operatie en een langdurig herstelperiode op zoek naar een manier om iets te ondernemen. Ze moest weer ‘leren’ lopen en dat breidde ze langzaam uit. “Ik kwam in het begin niet verder dan vijf stappen, van het bed naar het aanrecht maar inmiddels kan ik gelukkig alweer tien kilometer lopen. Ik wilde nadat ik weer het een en ander kon het handballen weer oppakken maar was toch wel erg bang voor blessures en moest echt kalm aan doen. Het wandelen was daarom een mooi alternatief. Ik begon met kleine stukjes en ben dat gaan uitbreiden. Het mooie aan het wandelen vind ik dat het in mijn eigen tempo kan en kan doen wanneer het mij uitkomt. Ik loop meestal alleen ( of met de hond) en dan hoef ik met niemand rekening te houden. Ik probeer dagelijks vijf kilometer te lopen en maak ook gebruik van een stappenteller, dat stimuleert ook mooi, echt een aanrader”, zegt Maria. Maria heeft er een soort doel van gemaakt om dagelijks te gaan wandelen en ze komt op de meest mooie plekken. Maria: ”Ik woon hier nu al meer dan dertig jaar maar ontdek nog steeds mooie nieuwe plekken.( mede dankzij mijn man ) Ik heb een paar goeie wandelschoenen aangeschaft en ik kan echt spreken over een soort ommekeer in mijn leven, het is zelfs een beetje verslavend. Ik merk dat het steeds drukker wordt als ik aan het wandelen ben en dat steeds meer mensen op pad gaan. Dat komt mede door de coronatijd. Zo mooi om te zien dat de andere wandelaars ook tijd hebben voor een vriendelijk praatje, ik vind het wandelen zeker een aanrader”.

Frisse lucht doet wonderen
Johnny Rijks uit Dinxperlo begon met wandelen nadat hij gezondheidsproblemen kreeg. Johnny:” De frisse lucht doet wonderen en als ik wandel hoef ik even nergens aan te denken, dat doet mij goed. Mooie bijkomstigheid is dat ik door het wandelen ook een aantal kilo’s ben afgevallen en de meest mooie plekken ontdek in bijvoorbeeld De Heurne of net over de grens. Het is allemaal prachtig en toch zo dichtbij huis. Veel mensen kennen deze mooie plekken nog niet. Als ik wandel probeer ik ongeveer tien kilometer te lopen en dan het liefst door De Heurne. Dan ga ik door het zandpad tegenover ’t Barger en door een mooi paadje weer terug door de Keupenstraat en door het dorp”. Dat is een route van ongeveer zeven kilometer en een hele mooie wandeling die goed te doen is, ook voor de minder geoefende wandelaar. Johnny maakt ook vaak gebruik van een app waarbij de gelopen route wordt weergegeven op zijn Facebook.

Soms laat ik mij uitzetten en wandel terug
Debbie Demkes heeft het wandelen ook ontdekt. Ze liep vóór de ‘Corona lock-down’ ook al. Twee á drie keer per week probeert ze tien kilometer te lopen en soms, als het lukt zelfs twintig kilometer. ”Voordeel van wandelen is dat het heerlijk is om in de buitenlucht te lopen in mijn eigen tijd en daarnaast kan ik ook nog eens van de natuur genieten. Ik zet meestal mijn eigen route uit of laat me ergens afzetten, zodat ik weer terug kan wandelen. Wandelen in de zomer vind ik fijner maar de winter weerhoudt me er zeker niet van. Samen met iemand lopen is wel gezellig en dat gebeurt ook geregeld. In de app melden we dat er gelopen wordt en wie zin heeft sluit aan. Als ik alleen loop ga ik ook wel voor de twintig kilometer, Q-Music aan en lopen maar. Ik merk dat er nu in de Coronatijd meer mensen aan het wandelen zijn. Graag zou ik de Nijmeegse vierdaagse lopen en we waren ook uitgeloot maar helaas ging het door Corona niet door, maar we blijven trainen en zodra de situatie het weer toelaat ga ik samen met Judith Reusen de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Met mijn dochter heb ik al wel de alternatieve vierdaagse gelopen en mooie plekken gezien in de Achterhoek”.

'Ik heb een paar

goede wandelschoenen

aangeschaft en ik kan

echt spreken over een

soort ommekeer in mijn

leven, het is zelfs een

beetje verslavend'

Er zijn ook mensen die lopen iedere avond na het eten even samen een ommetje en er zijn wandelaars die langer over een bepaalde route doen omdat ze onderweg zoveel moois zien en dat graag vastleggen op een foto. Zo deel je veel bekende en onbekende plekken met andere mensen. Er zijn zoveel mooie routes hier in de buurt en op de meeste plekken staan de routes ook nog eens prima aangegeven met verschillende kleuren, of pijlen. Maar als je liever zelf het initiatief neemt en je eigen route wilt bepalen, dan kan ook. Wandelen kun je in alle jaargetijden en je kunt je kleden naar het seizoen. Buiten de Coronatijd zijn er veel gelegenheden waar je even terecht kunt voor een bakje koffie maar nu zie je op veel plekken dat er ‘Koffie to go’ wordt aangeboden, om mensen op een ‘coronaveilige’ manier toch een versnapering aan te kunnen bieden. Maar veel wandelaars nemen ook gewoon iets van huis mee, of drinken thuis wat na hun wandeling.

Als je de hele dag binnen zit voor werk, ga je graag even naar buiten
Denk niet dat wandelen oubollig is of alleen voor ouderen, want er zijn ook jongere mensen die graag wandelen en de meest mooie foto’s op hun Facebookpagina delen. Neem bijvoorbeeld Ruth en Harm Veerbeek zij trekken er met regelmaat samen op uit voor een wandeling. Ruth:” Harm en ik wandelen met regelmaat en vinden het heerlijk om naar buiten te kunnen. Vooral als je de hele dag binnen hebt gezeten voor je werk dan is het mooi om even de natuur in te gaan voor wat frisse lucht. Wij zien wel dat er over het algemeen meer ouderen en gepensioneerden wandelen dan jongeren maar die hebben er misschien ook wel wat meer tijd voor. Ik probeer iedere dag sowieso een half uurtje te wandelen en in de zomer als het langer licht is worden de afstanden ook wel wat langer. In het donker op pad gaan vind ik wat minder fijn. We zijn alle twee muzikaal en doen veel aan muziek, maar dat ligt nu allemaal stil. Ook de concerten waar we graag naar toe gaan liggen stil, dus we pakken onze kans om er in de weekenden wat verder op uit te trekken voor een fijne wandeling langs het water of het bos in. En dan is het niet zo dat ik Harm mee moet trekken, want soms is het wel eens andersom”, lacht Ruth. ”Ik vind dat het ontspannend werkt en we doen het met plezier”.

Veel lof dus over ‘wandelen’, een activiteit waar jong en oud aan mee kan doen, in je eigen tempo en op een tijdstip die jouzelf uitkomt. Coronaproof uiteraard want het is in de buitenlucht en de anderhalve meter kan je dus goed in acht nemen. Informeer voor mooie routes eens bij de plaatselijke VVV . of ga naar https://hersenstichting.nl/ommetje. Of een van de andere mooie wandelapps. Wie weet word ook u besmet met het ‘wandelvirus’.

Een van de pijlen /route door Welinkbos. Foto: Waltraud Wensink
Harm en Ruth Veerbeek. Foto: Eigen foto
Debbie Demkes. Foto: Frank Vinkenvleugel
Johnnie Rijks. Foto: Frank Vinkenvleugel