B en W opnieuw gevraagd met regeling voor spoedzoekers te komen

B&W opnieuw gevraagd met regeling voor spoedzoekers te komen

Tijdelijk bewonen recreatie-woningen moet hiervoor mogelijk zijn

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Wethouder Ted Kok en de gemeenteraad blijven van mening verschillen over het gebruiken van recreatiewoningen voor zogenaamde spoedzoekers. Dit zijn mensen die tijdelijk op zoek zijn naar een woning. De redenen zijn divers: verbouw van de woning, verkoop van de woning en nog niet beschikken over een nieuwe. De wethouder vindt dat recreatiewoningen daarvoor niet gebruikt moeten worden. Toch nam de gemeenteraad opnieuw een motie aan, waarin burgemeester en wethouders wordt gevraagd dit wel mogelijk te maken.

'Verschil van inzicht'
B en W heeft al eerder een motie van de gemeenteraad hierover naast zich neergelegd. De kwestie kwam opnieuw ter sprake naar aanleiding van de nieuwe woonvisie. Die werd unaniem aangenomen en alle raadsfracties spraken hiervoor hun waardering uit. Alleen niet over de spoedzoekers. “Blijkbaar is er verschil van inzicht voor wie we er moeten zijn. Over mensen die kwetsbaar zijn en waarvoor inzet nodig is, is geen twijfel”, zei de wethouder. Voor die groep mensen heeft de gemeente al een woning ter beschikking gesteld. Ook de Woonplaats kan voor deze groep woningen vrij maken.

Voldoende beschikbaar
Voor de mensen die tussen twee woningen in zijn ligt dat anders. “Het is de vraag of we voor hen iets moeten regelen”, zei de wethouder. “Een recreatiepark is er om te recreëren en niet om te wonen. Die parken zitten daar ook niet op te wachten.” De motie geeft overigens niet aan of het woningen op een park gaat. Raadsfracties gaven aan dat daarvoor ook particuliere recreatiewoningen in aanmerking kunnen komen. Volgens de motie zijn er bovendien voldoende recreatiewoningen in de gemeente. De wethouder wees er op dat het maken van een regeling ambtelijke tijd kost, die niet aan andere zaken besteed kan worden. “Is dit nou de grootste prioriteit?” Ook zijn er volgens de wethouder geen mensen die hiervoor de gemeente benaderen. Verschillende fracties geven daarentegen aan dat zij hierover wel door verschillende mensen zijn benaderd. Ondanks dat de wethouder de motie ontraadde, werd die aangenomen. Alleen de Progressieve Partij stemde tegen.

Wonen in winkelpanden
De ChristenUnie, Gemeentebelangen en D66 vroegen met een motie of B en W wil onderzoeken of er meer gewoond kan worden in leegstaande winkels in de winkelcentra. De partijen zien dit als mogelijkheid omdat er sprake is van een fors woningtekort en vooral starters in de knel zitten. Tegelijkertijd staan er winkelpanden leeg die een oplossing zouden kunnen bieden. Wethouder Kok voelt hier niets voor. “Wonen in de winkelcentra is al mogelijk, alleen niet op de begane grond. Dat zou ik ook zo houden. We moeten geen woningen met winkels afwisselen.” Buiten de kernwinkelgebieden is hiervoor wel ruimte. “Daarbinnen is echt geen goede zaak.” Wat betreft Kok is verder onderzoek niet nodig. Een meerderheid van de gemeenteraad was het met hem eens. Alleen de indieners en HMV stemden voor de motie.