Het bassin is vernieuwd door Optisport. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het bassin is vernieuwd door Optisport. Foto: Frank Vinkenvleugel

Hoe nu
verder met Het Blauwe Meer?

DINXPERLO – Maandagavond 29 maart kwamen diverse organisaties, verenigingen, ondernemers en sleutelpersonen naar Het Blauwe Meer in Dinxperlo, op uitnodiging van de Aaltense Uitdaging. Uit die bijeenkomst bleek al: komende zomer kan er worden gezwommen in Dinxperlo.

Door Lydia ter Welle

Marianne te Linde van de Uitdaging vertelt: “We zijn al een tijdje met een aantal mensen in een soort van werkgroep in gesprek om te zorgen dat er komende zomer gezwommen kan worden in Dinxperlo, in elk geval in het chloorbad dat Optisport beheert. We hebben deze avond belegd, om met allerlei betrokkenen te inventariseren wat daarvoor nodig is en hoe we dat kunnen bereiken. Ook Steffan Rexwinkel van Figulus Welzijn werkt heel hard mee en heeft veel goede ideeën voor Het Blauwe Meer.”

Heel veel mensen gaven gehoor aan de uitnodiging: diverse ondernemers, mensen van Optisport, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van het Vrijwilligersservicepunt, maar ook bijvoorbeeld een delegatie van Hengelsportvereniging De Voorn. Zij werden allemaal voorzien van een koffie ‘to go’, en werden uitgenodigd om een rondje te maken over het terrein van Het Blauwe Meer. Overal stonden flipovers waarop mensen hun ideeën konden schrijven, of konden aangeven wat zij kunnen bijdragen aan klussen die nog moeten gebeuren.

Chloorbad vernieuwd
In het Optisport-deel van Het Blauwe meer was te zien het chloorbad is vernieuwd. Daarin zat een lek, zodat het water weg liep uit het zwembad. Ook wordt er gewerkt aan het ‘pierenbadje’, het ondiepe bassin met zo’n tien cm water dat geschikt is voor de allerkleinsten om ook veilig te genieten van het water. Dat bassin heeft ook een opknapbeurt nodig, omdat de bodem nu wel erg glad is. Daarna moet de ruimte er omheen weer worden betegeld.

Zandstrand en speelweide
Marianne te Linde: “Verder hebben we gekeken naar het grasveld; daar willen we eigenlijk graag deels een zandstrand en deels een zonneweide van maken, met natuurlijk ook een beachvolleybalveld en met speeltoestellen. Dat zijn de dingen die nodig zijn om te zorgen dat er komende zomer lekker gezwommen én gespeeld kan worden.”

Blauwalg te voorkomen?
Het is een eerste stap, want naast het chloorbad is er natuurlijk ook nog het ‘natuurbad’, de waterplas Het Blauwe Meer, die ook gebruikt wordt door HSV De Voorn. De laatste jaren kan er in die plas meestal niet gezwommen worden; er is elk jaar opnieuw snel sprake van blauwalg. De mensen van HSV De Voorn zijn van mening dat die blauwalg elk jaar terug komt omdat de waterplas, zo’n zeventig jaar geleden aangelegd, nog nooit is schoongemaakt. “Er zit volgens ons heel veel slib in. Dat is een ideale voedingsbodem voor de blauwalg. Dat zou er eigenlijk een keer uitgebaggerd moeten worden. Er zitten twee natuurlijke wellen – bronnen – die dan ook weer kunnen zorgen voor stroming in en verversen van het water”, zegt één van de leden van De Voorn. De hengelsporters zijn best bereid om – zodra de plas is schoongemaakt – zich in te zetten om bijvoorbeeld in het najaar het van de bomen vallende blad er uit te halen en zo te zorgen dat de waterplas zo schoon mogelijk blijft.

Er is ook een andere mogelijkheid om de blauwalg te bestrijden. Daarover wordt ook informatie getoond. Er is een bedrijf dat met behoorlijk veel succes elders in het land de airlift inzet: een soort drijvende pomp, die zorgt voor circulatie en vermenging van het water, waardoor blauwalg wordt voorkomen. Maar, ook wanneer zo'n airlift wordt ingezet, moet de waterplas eerst wel uitgebaggerd worden.

Rik Gommers
Ook aanwezig was Rik Gommers, nu werkzaam voor de gemeente Aalten om het (bouw-)proces ter revitalisering van de kern van Dinxperlo te begeleiden. Hij is oud-wethouder van Winterswijk voor Winterswijks Belang. En dat is de partij die zich hard heeft gemaakt voor het Strandbad in Winterswijk. Dat natuurbad moest op een gegeven moment sluiten omdat het zwemwater onvoldoende doorzichtig was; WB heeft zich toen - met vele anderen - ingezet om het bad weer te kunnen openen. “Inderdaad, wat dat betreft heb ik wel wat kennis van zo’n proces. Dat kan wellicht ook van pas komen in deze situatie”, aldus Gommers.

Welkom op 17 april
De werkgroep is onder aanvoering van de Aaltense Uitdaging nu aan het inventariseren wat de uitkomst van de bijeenkomst is. “Daaruit komt dan een lijst met zaken die moeten gebeuren. We nodigen alle inwoners van Dinxperlo uit om op zaterdag 17 april bij het Blauwe Meer te komen en alle mogelijkheden te bekijken en te bespreken. Dan hopen we ook een heleboel vrijwilligers te mobiliseren om te helpen bij het uitvoeren van klussen. Daarbij denken we aan allerlei dingen: van schilderklussen tot tegelwerk, van snoeien tot onderhoud aan of plaatsen van toestellen. Iedereen die een bijdrage wil leveren is welkom tussen 12.00 en 16.00 uur. Wel graag even aanmelden via de bij dit artikel geplaatste QR-code. Want als zich heel veel mensen aanmelden, moeten we wellicht gaan werken met tijdvakken; daarover krijgt men dan bericht”, zo nodigt Marianne te Linde uit.

Leden van de werkgroep staan klaar om bezoekers te begroeten. Foto: Frank Vinkenvleugel
De werkgroep zoekt mensen die willen helpen bij allerlei klussen. Frank Vinkenvleugel
Blauwalg voorkomen: een kostbaar project. Foto: Frank Vinkenvleugel