Priesterwijding Paulus Tilma

REGIO - Op zaterdag 5 juni zal diaken Paulus Tilma tot priester worden gewijd in de kathedrale kerk te Utrecht. De daaropvolgende zondag, 6 juni, zal hij zijn eerste Heilige Mis opdragen in de kerk van OLV Tenhemelopneming (Paskerk) in Doetinchem.

“Een groot feest voor de parochie, al moeten we het klein vieren” zegt pastoor Hans Pauw. Want zelfs zoiets bijzonders als een priesterwijding is aan Coronaregels onderworpen. “Kerken groter dan 300 zitplaatsen mogen maar voor 10% gevuld worden. Gelukkig zijn de kathedraal van Utrecht en de Paskerk redelijk groot maar mensen moeten zich eerst opgeven bij het secretariaat van de kerk om erbij te kunnen zijn. En er zijn natuurlijk ook veel genodigden. Paulus is de jongste uit een gezin van zeven kinderen. Dat is dus al een grote familie,” zegt de pastoor. Voor de wijdeling zelf is dat jammer, maar niet onoverkomelijk. “Kardinaal Eijk heeft aangeboden om het nog wat uit te stellen tot er meer versoepelingen komen maar dat doe ik liever niet. Ik ben er klaar voor. De wijding is voor mij belangrijker dan een groot feest,” aldus Paulus Tilma.

Paulus werd geboren in Amsterdam (1992) en groeide op in Maarssen. In 2020 voltooide hij zijn pastorale stage en theologieopleiding in Utrecht. Sinds 1 september van dat jaar werd hij benoemd tot kandidaat-priester in de parochie Maria Laetitia te Doetinchem-Ulft e.o. alwaar hij voortaan als priester werkzaam zal zijn. Tot nu toe maakte de jonge pastor al indruk door zijn creatieve invulling van het pastoraat. Zo maakte hij voor Kerstmis en Pasen filmpjes op YouTube en werkt hij aan een project voor jonge gezinnen. Ook schreef hij een ‘preeklied’ voor de Carnavalsviering dat erg aansprak bij veel mensen. “Ik weet mij hier welkom, voel mij op mijn plek.” zegt hij nuchter.