Wie schrijft die blijft, wie schrif den blif, wer schreibt der bleibt

DINXPERLO- Tot de nieuwe uitgaven in de bibliotheek Achterhoekse Poort behoren drie boekjes die Theodoor Boland geschreven heeft. 

Goedsmoeds
Het eerste boekje heet Goedsmoeds – een reisverslag. Het gaat over de emigratie van een grote groep Achterhoekse/Aaltense landverhuizers die in 1854 met het zeilschip de Leila de oceaan overstaken om in Amerika een nieuwe toekomst op te bouwen.

De schrijver heeft van een Engelse bestaande tekst een Nederlandse navertelling gemaakt. De hoofdpersonen uit het verhaal zijn de zwagers Lammert te Grotenhuis van de Boneweide uit Dinxperlo en Garrit Jan Heebink uit Aalten.
Spitzweg
Der Autor schreibt dann und wann in deutscher Sprache kleine Kurzgeschichten welche er Bagatellen nennt. Erschienen ist jetzt eine kleine Sammlung mit dem Titel Spitzweg und andere Bagatellen. Fünfundzwanzig Kurzgeschichten, begleitet von schönen, passenden Fotos. Der Name Spitzweg verweist auf die immer brechende Bleistiftspitze mit der früher in der Schule geschrieben und gezeichnet wurde. Ein Exemplar des Büchleins ist auch in der Filiale der Bocholter Stadtbibliothek im Bultenhaus in Suderwick einzusehen.

Sprookjes
En dan bunt t'r natuurlek ook nog de verhaaltjes in de streektaal. Sómmege olde bekende sprookjes, zoas die van Andersen of van de bruurs Grimm leent zich heel goed um herschreven te worden in 't dialect, in Dinxpers plat. Verhaaltjes um te laezen en um veur te laezen. Acht bekende en minder bekende sprookjes van Andersen bunt nów verschenen in een klein, maor fijn buuksken. 't Heit: Sprookjes van Hans Christian Andersen in Dinxpers plat. Met een plaatjen van de schriever veuróp en een foto van de dialectschriever achteróp. Plus nog wat mooie heel olde illustraties. Ok 't verhaal van de ni-je klere van de keizer steet hier in. Mooi um an de kinder of kleinkinder veur te laezen. Anders zollen ze jô helemaol 't dialect kwietraken!
Deze boekjes zijn niet te koop, wel te leen bij de bibliotheek.